Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Rast cene soje na Produktnoj berzi, 3-7. 06 2019.

Rast cene soje na Produktnoj berzi, 3-7. 06 2019.

Najzad se nešto promenilo na berzi rast cene soje je dobra vest za ratare. Stanje useva soje je dobro – da li će dobra žetva doneti dobru zaradu? Mnogo zavisi i od cene soje na berzama u SAD-u jer viškovi zaliha moraju naći put do kupaca – kada je nečega više cena će biti niža!

Ovu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je rast cene soje i pad cene pšenice. Na stranim tržištima i dalje vlada neizvesnost oko setve kukuruza i soje u SAD, nepoznato je kolike će biti zasejane površine pod ovim kulturama što i dalje pomera cene na više na globalnom tržištu. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 875 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 23.566.750,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 44,44 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 24,66%.

Smanjena potražnja za pšenicom rezultirala je padom cena. Pšenicom se trgovalo od 23,30 din/kg bez PDV-a do 24,00 din/kg bez PDV-a sa klauzulom „fco-kupac“. Ponderisana cena je iznosila 23,30 din/kg bez PDV-a (25,63 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni posmatrani period cena hlebnog zrna je niža za 1,38%.

Kukuruz je realizovan po cenama 15,75 din/kg bez PDV-a sa vlagom do 14,5%, dok je kukuruz sa kluzulom „fco-luka“ plaćan 16,10 din/kg bez PDV-a.

Rast cene soje na berzi

Povećana potražnja za sojom i ponuda na višim cenama pomerali su se u pozitivnom smeru tokom čitave nedelje. Berzanski ugovori su se zaključivali po cenama od 35,80 do 36,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje potražnja na višim cenama od realizovanih nisu pronalazile svoje prodavce, što ukazuje na dalji rast cena ove uljarice. Ponderisana cena je iznosila 35,98 din/kg bez PDV-a (39,58 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni posmatrani period cena je viša za 2,52%

Berzanski indeks PRODEX je na dan 06.06.2019. godine bio na nivou od 212,18 indeksnih poena, što predstavlja rast 0,31 indeksnih poena u odnosu na prethodni posmatrani period.

direktor poslovnih operacija
Radoslav Pilja

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje pšenice u EU, Ukrajina očekuje 28 MT pšenice

Kiša u EU nedostaje, U Ukrajini obećava bogat rod pšenice i kukuruza.