Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Raste cena pšenice, prati se svetski trend

Raste cena pšenice, prati se svetski trend

Ratari koji su čuvali pšenicu trljaju ruke jer raste cena pšenice, biće profita za proizvođače. U regionu Crnog mora takođe beleže trend rasta cene pšenice, u januaru 2020. se nadaju još višim cenama.

Ove nedelje se kao vest izdvajaju informacije o padu cene kukuruza i rastu cene pšenice. Ukupno je prometovano 1.571 tona robe, što je manji promet u odnos na prethodnu nedelju za 58,38%. Finansijska vrednost je iznosila 25.259.300,00 dinara (-60,96%).

Kukuruz je i ove nedelje držao primat u berzanskom trgovanju, a cena je beležila silazni trend. Početkom nedelje su ugovori na kukuruz sa vlagom do 14,5% zaključeni po ceni od 14,10 din/kg bez PDV-a (15,51 din/kg sa PDV-om), da bi na samom kraju nedelje kukuruz prometovan po 13,80 dinara (15,18 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju ponderisana cena kukuruza je niža za 0,65% i iznosi 14,03 dinara (15,43 din/kg sa PDV-om). Ograničenje u izvozu će sigurno predstavljati pad nivoa Dunava koji se predviđa u narednom periodu.

Raste cena pšenice

Pšenica za razliku od kukuruza beleži pozitivan cenovni trend. Kvalitetnu pšenicu je bilo teško naći, a prodavci čekaju više cene. U trgovanju preko berze je realizovana cena hlebnim zrnom na nivou od 18,30 dinara (20,13 din/kg sa PDV-om). Prema poslednjim izveštajima, pšenica boljeg kvaliteta u regionu Crnog mora takođe beleži značajan rast.

Pored gore navedenih žitarica, prometovana je sojina sačma sa 44% proteina po ceni od 44,00 dinara (52,80 din/kg sa PDV-om).

Berzanski indeks PRODEX je na dan 24.10.2019. godine bio na nivou od 196,05 što predstavlja pad od 0,29 indeksnih poena.

direktor Miloš Janjić

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Izvoz pšenice iz regije Crnog mora bez zabrana?

Ukrajina i Rusija će ipak prodavati pšenicu i preko kvote određene u aprilu 2020. godine.