Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Setva kasni u EU, rast vrednosti US dolara prema evru

Setva kasni u EU, rast vrednosti US dolara prema evru

Promenljivo vreme u zapadnoj Evropi je uslovilo da setva kasni. Nova isplata pomoći farmerima u SAD – u. Egipat je kupio više od 6 miliona tona pšenice ove sezone.

Evropsko tržište

Setva pšenice kasni u zapadnoj Evropi. Kod nas je setva kasnila zbog suše, kod njih je razlog kiša! U ovom periodu godine setva je bila gotova u tim regionima Evrope, ali velike padavine su otežale setvu što će doneti i pad prinosa na leto sledeće godine.

Protesti poljoprivrednika u Nemačkoj se nastavljaju, najavljuju se na društvenim mrežama. Danas pred regionalnom Vladom u Hanoveru se očekuje mnogo farmera od 8 i 30 sati. Razlog protesta su nova ograničenja povodom upotrebe mineralnih đubriva (nitratna deklaracija i zagađenje vodenih tokova fosfatima).

Setva kasni u EU

Novembar 2019.                    Terminske cene
pšenica                 174,00 evra/t dec. 2019.          177,25 evra/t
durum                     250,00  evra/t                                   /
ječam                     161,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          161,00 evra/t                                     /
kukuruz                  163,00  evra/t novem. 2019.        164,25 evra/t
uljana repica          396,00 evra/t febru. 2020.      389,25 evra/t
suncokret               335,00 evra/t

Afrička kuga svinja je noćna mora uzgajivača u Evropi. Novi slučaj bolesti je zabeležen u Poljskoj, na 80 kilometara od granice sa Nemačkom. Novi alarm za uzgajivače da se pojačaju mere zaštite.

Američko tržište

Soja beleži mali rast cene jer trgovina se ubrzava, ali usporenim tempom, daleko od želja farmera. Kao nadoknadu štete koju prouzrokuje trgovinski rat sa Kinom sledi nova tranša pomoći Ministarstva poljoprivrede SAD u vrednosti od 3,6 milijardi US dolara. Ove godine je već isplaćeno 7 milijardi US dolara. Poslednja rata u vrednosti od 3,6 milijardi US dolara će biti isplaćena u januaru 2020. godine. Udruženja poljoprivrednika ipak zahtevaju više sredstava jer će i najavljeni dogovor sa Kinom imati dugoročne negativne efekte na farmere i njihove prihode.

Izvoz pšenice u Brazil je dobro došao farmerima i trgovcima. Izvoz 750.000 tona bez uvoznih taksi u Brazil je kao poklon, ali količina je mala. Očekuje se da to ne postane izuzetak u izvozu u Brazil.

pšenica dec. 2019. 5,0250  $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz dec. 2019. 3,7125 $/bušel (cca 25,416 kg )
soja zrno nov. 2019. 9,2100 $/bušel (cca 27,216 kg )
soja sačma dec. 2019. 307,50 $/kratka tona (907,1874 kg )

Crnomorski region

Ukrajina – Setva pšenice je završena. Sada treba da vremenski uslovi pogoduju razvoju biljaka da spremne dočekaju snežni pokrivač.

18. novembar 20919. godina

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje kukuruza posejano u SAD-u, dobra vest za ratare?

Manje kukuruza u SAD-u donele više cene na berzama. Da tako iostne bilo bi dobro..