Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Soja bez prodaje, pšenica najzad krenula u mlinove

Soja bez prodaje, pšenica najzad krenula u mlinove

Ove nedelje pšenica je bila hit, soja bez prodaje jer kupci čekaju da se zadovolji njihova želja sa cenom soje od 36,60 dinara za kilogram. Prati se svetski trend cene soje.

U nedelji za nama u fokusu trgovanja na „Produktnoj berzi“ bila je pšenica. Zbog povećane potražnje mlinara, pšenica je količinski dominirala nad ostalim poljoprivrednim kulturama. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 4.550 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 94.594.500,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je veći za 355,00%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 366,10%.

Republička direkcija za robne rezerve je u utorak 19.11.2019. godine, završila sa otkupom merkantilnog kukuruza od nosilaca poljoprivrednog gazdinstva, zemljoradničkih zadruga i skladištara. Broj prijavljenih je znatno veći od količine koju otkupljuje direkcija.

Pšenica je količinski uzela apsolutni primat u trgovanju na robno-berzanskom tržištu sa ukupno prometovanom količinom od 4.450 tona. Hlebnim zrnom se trgovalo u veoma uskom cenovnom rasponu od 19,00 do 19,10 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je  iznosila 19,01 din/kg bez PDV-a (20,90 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju cena je ostala na istom nivou.

Soja bez prodaje

Kukuruz je trgovan po jedinstvenoj ceni od 14,20 din/kg bez PDV-a (15,62 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Povećana potražnja za žutim zrnom pomerila je cenu ka naviše. U odnosu na prethodnu sedmicu cena kukuruza je viša za 1,43%.

Slaba ponuda soje, potražnja po cenama od 36,60 din/kg bez PDV-a, nisu rezultirali zaključenjem berzanskih ugovora. Odsustvo prodavaca sojinog zrna ukazuje na rast cena ove uljarice.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 21.11.2019. godine bio na nivou od 199,25 što predstavlja rast od 0,67 indeksnih poena.

direktor poslovnih operacija

Radoslav Pilja

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje kukuruza posejano u SAD-u, dobra vest za ratare?

Manje kukuruza u SAD-u donele više cene na berzama. Da tako iostne bilo bi dobro..