Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Soja čeka bolje dane, kukuruz je tražen na berzama

Soja čeka bolje dane, kukuruz je tražen na berzama

Nastavlja se trgovinski rat SAD – Kina i ostatak sveta, soja čeka više cene, ali predsednik Tramp ne mari za druge. Brazil završava setvu soje, uslovi odlični – možda će biti novi rekord u žetvi 2020. godine.

Evropsko tržište

Posle protesta u Nemačkoj i Francuskoj na potezu je država da umiri poljoprivrednike jer restrikcije upotrebe nekih zaštitnih sredstava i strogi nadzor upotrebe mineralnih đubriva (azotnih) će dovesti do gubitaka u proizvodnji. Neko to mora nadoknaditi – država ili potrošači (koji to ne žele).

Pšenica se “dobro drži”, ali maksimum cene je blizu. Kukuruz je skoro obran sa njiva, trgovina sa kukuruzom na berzama dobro napreduje, Ukrajina nastavlja da ubrzano snabdeva tržište EU – do kvote koja nije opterećena taksama za uvoz.

Nemačka – Visoka cena pšenice, za 20 evra više nego posle žetve, sada je cena 190 evra za tonu. Trend će biti dugotrajan i ne očekuje se brzi pad cena.

Austrija – Zabrana glifosata u poljoprivredi je uzburkala državna tela EU. Sada je stigla odluka Komisije da to nije u suprotnosti sa pravima država da donose odluke u skladu sa svojim strateškim ciljevima. Kompanija Bayer je najavila pravni spor, ali ova odluka ide u korist države Austrije.

Komisija EU je odobrila upotrebu glifosata do kraja 2022. godine jer nema adekvatne efikasne zamene za borbu protiv korova, po njihovom mišljenju. Ovo vreme, do kada zabrana može stupiti na snagu, treba da se upotrebi na iznalaženje adekvatnih sredstava zaštite.

Decembar 2019.                    Terminske cene
pšenica                 181,00 evra/t dec. 2019.          186,50 evra/t
durum                     250,00  evra/t                                   /
ječam                     164,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          162,00 evra/t                                     /
kukuruz                  164,00  evra/t jan. 2020.        166,00 evra/t
uljana repica          397,00 evra/t febru. 2020.      389,25 evra/t
suncokret               335,00 evra/t

Soja čeka bolje dane

Američko tržište

Farmeri dobijaju još jednu ratu naknade za smanjene prihode zbog trgovinskog rata sa Kinom, ali neki farmeri moraju proglasiti bankrot. Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da farmeri, zahvaljujući pomoći države, beleže rast prihoda u ovoj godini. Kao i obično, veliki su zadovoljni dok “mali ” farmeri ne misle tako. Ako se ne postigne brzi dogovor sa Kinom može se desiti da soja bude nepopularni izbor farmera na proleće.

Pšenica je dostigla najviši nivo cena prošle nedelje i sada se cena mora sniziti jer kupci oklevaju i žele da svoj novac usmere na druge robe na tržištu. Visoki snežni pokrivač, čak snežne oluje na severu SAD-a dobro pokrivaju zimsku pšenicu i ne očekuju se štete na biljkama. Visoke cene pšenice su uslovile slabe izvozne rezultate (236 US dolara za tonu je previše za kupce na svetskom tržištu).

pšenica dec. 2019. 5,3050  $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz dec. 2019. 3,7150 $/bušel (cca 25,416 kg )
soja zrno jan. 2020. 8,7225 $/bušel (cca 27,216 kg )
soja sačma dec. 2019. 292,90 $/kratka tona (907,1874 kg )

Brazil – Dobri uslovi za setvu i razvoj već posejane soje raduju farmere, očekuju se prve količine krajem januara 2020. godine uz prinos od 3,2 tone po hektaru. Cena soje na domaćem tržištu, sada, je oko 360 – 380 US dolara za tonu (to zavisi od odnosa US dolara prema domaćoj valuti realu – sada je valutni kurs 1 US dolar za 4,1 real). Neki analitičari pričaju o 120 miliona tona soje, ali još dva meseca treba sačekati do prve žetve soje u 2020. godini. Kina nestrpljivo čeka prve isporuke.

Crnomorski region

Rusija – Početak sezone dovodi do toga da izvozne cene rastu. Tražnja beleži rast i u svetu i na domaćem tržištu. Cena kvalitetne pšenice sa 12,5% proteina je porasla za +1 US $ / t na nivo od 209 $ / t.

Najveći kupac, Egipat je kupio 295.000 tona pšenice, cena od 235,17 US$ / t do 236.30 $ / t (CIF uslovi trgovanja – u cenu je pored cene robe uračunat i prevoz do uvozne luke). Sada se očekuje dolazak zime i problemi sa prevozom robe do luka na moru što će doneti više troškove i logističke probleme – duže rokove isporuke.

Vlada Rusije je donela odluku o slanju atašea za poljoprivredu u 50 zemalja sveta. Njihova uloga je da podstaknu izvoz poljoproizvoda, ruske tehnologije u te zemlje. U Kini će biti tri predstavnika.

4. decembar 2019. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje kukuruza posejano u SAD-u, dobra vest za ratare?

Manje kukuruza u SAD-u donele više cene na berzama. Da tako iostne bilo bi dobro..