Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Soja nastavlja da beleži rast cene na berzi

Soja nastavlja da beleži rast cene na berzi

Soja nastavlja trend rasta cene na berzi. Pšenica je počela prodaju (sa minimum 12% proteina) po 24 dinara za kilogram. Kukuruz, novi rod 2021. po ceni od 18,22 dinara za kilogram. Sve u svemu, jedna nedelja koja donosi novu nadu prodavcima da dolaze bolji dani. Setva soje je na pragu i manje zalihe soje u SAD -u daje za pravo da naši ratari poseju soju u aprilu, cena će biti visoka posle žetve. Suncokret “na zeleno” dostigao 410 evra za tonu. Na berzama u Evropi sada je cena 550 evra za tonu – rod 2020. godine.

Protekle nedelje na novosadskoj „Produktnoj berzi“ u fokusu trgovanja su bili terminski ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta. Ukupan promet je iznosio 3.875 tona robe (+72,99%), čija je finansijska vrednost iznosila 157.573.500,00 dinara (+83,57%).

U trgovanju kukuruzom je početkom nedelje zabeležen pad cena, da bi krajem nedelje nakon izveštaja USDA o kvartalnim zalihama i planiranoj setvi od strane proizvođača u SAD došlo do oporavka cene. Trgovanje se odvijalo u cenovnom rasponu od 22,50 do 23,30 din/kg bez PDV-a.

Prvi terminski ugovor za kukuruz novog roda 2021. godine sa isporukom i plaćanjem u septembru zaključen je po ceni od 18,22 din/kg bez PDV-a (20,04 din/kg sa PDV-om). Ponderisana cena za ovu sedmicu iznosila je 22,88 din/kg bez PDV-a (25,16 din/kg sa PDV-om).

Soja nastavlja trend rasta cene

Pšenicom sa proteinom min. 12% početkom nedelje se trgovalo po 22,00 din/kg bez PDV-a (24,20 din/kg sa PDV-om). Krajem nedelje ponuda je bila na dosta nižem nivou, dok kupaca nije bilo.

Soja nastavlja da beleži pozitivne trendove. Sojom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 66,00 do 68,50 din/kg sa klauzulom „uz obračun kvaliteta“. Ponderisana cena je iznosila 67,51 din/kg bez PDV-a (74,26 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je viša za 0,80%.

Suncokret rod 2021. godine, sa plaćanjem i isporukom u žetvi bio je tražena roba. Terminski ugovori su zaključivani po jedinstvenoj ceni od 410 €/t (48,20 din/kg) bez PDV-a. Tražnja za ovom uljaricom je nastavljena po ovim cenama.

Izvor: Produktna berza Novi Sad

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Nove cene na berzama, na red dolazi budući rod

Nove cene na berzama za novu, buduću pšenicu, kukuruz, soju...