Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Soja nema kupca, đubrivo skoro 100,00 dinara za kilogram

Soja nema kupca, đubrivo skoro 100,00 dinara za kilogram

Soja nema kupca ove nedelje. Kukuruz je tražen, rod 2021. godine, po 34,00 dinara za kilogram. Pšenica je sada slabije tražena, cena čak 41,00 dinar za kilogram, ali sa 15 procenata proteina!

Vesti sa berze Vam donosi Anja Jakšić, Produktna berza Novi Sad, period 26.09.-30.09.2022.

Nastavlja se manja aktivnost na robno-berzanskom tržištu. Kod žitarica zabeležen je pozitivan cenovni trend, dok soja izostaje iz trgovanja ove nedelje. Ukupno je prometovano 2.659 tona robe, finansijske vrednosti 121.427.584,00 dinara.

Veća ponuda zabeležena je na tržištu KUKURUZA . Najviše se nudio prirodno suv kukuruz novog roda. Međutim, na strani tražnje nije bilo mnogo interesovanja. U pogledu kupaca, izvoznici su se povukli u iščekivanju daljih geopolitičkih dešavanja u svetu i upitnog kvaliteta robe kod nas. Kukuruzom rod 2021. godine trgovalo se po 34,30 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i ovo nedeljna ponderisana cena. Ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom novembra i analizom na aflatoksin zaključeni su od 34,20 do 34,50 din/kg bez PDV-a. Ukoliko uporedimo sa podatkom iz prošle nedelje, cena je viša za 1,18%.

Soja nema kupca ove nedelje

Za razliku od prethodne nedelje kada se pšenicom najviše trgovalo, tržište je u nedelji za nama bilo mirno. Količinski posmatrano, PŠENICA je zauzela veoma mali udeo u trgovanju, a ugovori su realizovani na dosta višem cenovnom nivou. Kupci su izrazili najviše interesovanja za kupovinu pšenice sa povećanim sadržajem proteina. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ugovori su realizovani od 37,60 (12% proteina) do 41,00 din/kg bez PDV-a (15% proteina). Ponder cena za ovu nedelju iznosi 38,82 din/kg bez PDV-a (42,70 din/kg sa PDV-om), što je rast od 4,69%.

Na tržištu SOJE , nije došlo do realizacije berzanskih ugovora. Slaba ponuda i još manja tražnja, kao i cenovni spred između kupaca i prodavaca, doveli su do odsustva ove uljarice iz trgovanja. Ponude po ceni od 80,00 din/kg bez PDV-a, nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Kako postati član berze i trgovati

SUNCOKRET se trgovao na nižem cenovnom nivou u odnosu na sedam dana ranije. Berzanski ugovori zaključeni su u rasponu cena od 66,00 do 66,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 66,04 din/kg bez PDV-a (72,64 din/kg sa PDV-om), što je pad od 0,84%.

U nedelji za nama zabeleženo je veće i interesovanje za mineralnim đubrivima. Đubrivo NPK 15:15:15 trgovalo se po 93,07 din/kg bez PDV-a. Urea se trgovala u cenovnom rasponu od 97,40 do 98,84 na paritetu franko utovareno, dok je roba franko isporučena kupcu trgovana od 98,84 do 99,13 din/kg bez PDV-a.

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Cene “padaju” ,do proleća, za mineralna đubriva – posle …

Mineralnog đubriva ima dovoljno, za sada! Soja beleži više cene na berzama u SAD - u.