Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Cene čekaju sledeću nedelju na niskom nivou na berzama

Cene čekaju sledeću nedelju na niskom nivou na berzama

Soja stagnira sa cenom, kod pšenice zastala potražnja, cene čekaju sledeću nedelju jer kretanja cena na svetskom tržištu ne idu na ruku našim poljoprivrednicima.

Ove nedelje na „Produktnoj berzi“ zabeležen je pad cene kukuruza i minimalna oscilacija kretanja cena soje. Na svetskim berzama došlo je do smanjene aktivnosti berzanskih učesnika usled predstojećih uskršnjih praznika što se odrazilo i na blagi pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.120 tona robe, čija je finansijska vrednost 29.610.900,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 59,27 %, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 47,73 %.


Soja stagnira sa cenom, kod pšenice zastala potražnja, cene čekaju sledeću nedelju

Nakon prošlonedeljne povećane potražnje za pšenicom, što je imalo za posledicu porast cene, ova sedmica beleži značajno manju zainteresovanost kupaca za ovom žitaricom. Pšenicom sa minimalno 12 % proteina trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 21,60 din/kg bez PDV-a (23,76 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ponder cenu. Statistički posmatrano ponderisana cena je viša za 0,08 %.

Kukuruz je trgovan po ceni od 15,20 din/kg bez PDV-a, dok je kukuruz sa 14,5 % vlage i sa klauzulom „gratis lager“ do sredine maja, realizovan po 15,60 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 15,20 din/kg bez PDV-a (16,72 din/kg sa PDV om). U odnosu na nedelju pre cena žutog zrna je niža za 1,30%.

Soja zrno je trgovano u veoma uskom cenovnom rasponu od 37,10 do 37,30 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 37,18 din/kg bez PDV-a (40,90 din/kg sa PDV- om). U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena ove uljarice je viša za 0,50 %.

Izvor: Produktna berza Novi Sad, period 15 – 19. april 2019. godine.

Praznici će usporiti trgovinu i u Srbiji i u zemljama EU i SAD. Nadamo se da će posle 1. maja 2019. potražnja biti veća i rezultirati višim cenama na tržištu.

Pročitaj i ...

nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Poskupljenje pšenice u Evropi i SAD – u

Pšenica sve skuplja u Evropi i SAD-u. šta će biti kod nas sa cenom pšenice?