Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Suncokreta malo na berzi, pšenica 30,00 dinara kilogram

Suncokreta malo na berzi, pšenica 30,00 dinara kilogram

Suncokreta malo na berzi, čeka se viša cena na tržištu. Pšenice je “preskočila” nivo cene od 30,00 dinara za kilogram , sa PDV – om. Soja se zaustavila na nivou cene od 77,00 dinara za kilogram.

Najnovije vesti sa Produktne berze u Novom Sadu vam donosi Verica Popov, broker Produktne berze

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležen je na domaćem tržištu, a najizraženiji je bio kod pšenice od čak 6,68%. Ukupan promet je iznosio 5.218 tona robe (+137,18%), dok je finansijska vrednost iznosila 186.137.710,00 (90,12%) dinara.

Pšenica je tokom protekle nedelje dostigla svoj cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 28,50 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA, registrovana krajem nedelje je najviša postignuta cena od početka žetve. Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine. Slaba ponuda uočena u protekle tri nedelje, dovela je do intenzivnije potražnje za ovom žitaricom i uzlaznog trenda od 6,68%. Pšenica je imala sesije sa jakim cenama u Čikagu zbog rasta crnomorskih i evropskih cena usled snažne međunarodne tražnje, što se odrazilo i na domaće tržište. Cene na Evronekstu za ugovor za pšenicu sa decembarskim prispećem zabeležile su novi rekord.

Suncokreta malo na berzi

Vremenske prilike odložile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda gde je zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom, ove nedelje je primetna izraženija tražnja. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,20 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,19% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Cene kukuruza na ino-tržištu ostaju uglavnom podržane kratkoročnim nedostatkom robe u zapadnoj Evropi i u basenu Crnog mora.

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76,00 do 77,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 76,63 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,94%. Novi rast cena ulja u Evropi, podstaknut rastom cena palminog ulja i tržišta energenata, dovodi do jačanja rasta tržišta uljarica.

Suncokretom se trgovalo po ceni od 59,50 din/kg do 59,70 din/kg bez PDV-a. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22% u odnosu na prethodnu nedelju.

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Rekordne žetve pšenice na južnoj hemisferi “smiruju” cene

Cena pšenice je stalno na razmeđu, ipak je trend rasta stalan gledano dugoročno.