Najnovije vesti
Početna » CENE NA BERZI » Usevi dobro napreduju, cene pšenice u padu

Usevi dobro napreduju, cene pšenice u padu

Na berzama “šareno” – Cene pšenice na berzama u SAD-u padaju jer je stanje zimskih useva dobro uprkos kišama, dok usevi dobro napreduju u Evropi i regiji Crnog mora. Evro jača prema US dolaru – predsednik Tramp “steže” obruč oko EU.

Evropsko tržište

Evro je povećao vrednost u odnosu na američki dolar (1:1.1260). To brine izvoznike jer se i očekuje usporavanje tempa rasta trgovanja na svetskom nivou – protekcione trgovinske mere SAD nanose štetu svima. Vodiće se “teška” borba za kupce što može dovesti do još jednog pada cena.

Politika predsednika Trampa negativno utiče na zajednicu EU jer nameće agresivnu izvoznu politiku poljoproizvoda iz SAD-a i ugrožava evropske poljoprivrednike. Cene su povoljnije od domaćih i multinacionalne agro kompanije u potrazi za što većim profitom kupuju poljoproizvode iz SAD-a.

Jun  2019.                    Terminske cene
pšenica                 179,00 evra/t sep. 2019.          179,25 evra/t
durum                     220,00  evra/t                                    /
ječam                     169,00  evra/t                                     /
pivar.  ječam          188,00 evra/t                                     /
kukuruz                  160,00  evra/t avg. 2019.           176,50 evra/t
uljana repica          371,00 evra/t avgust 2019.      368,25 evra/t

suncokret               332,00 evra/t

Američko tržište


Kiša deluje blagotvorno na prolećnu pšenicu dok zimska pšenica nije pretrpela toliko štete od kiša kako se činilo u prvi mah i to je dovelo do pada cena na tržištu.

Setva kukuruza je smanjena, to stvara zabrinutost trgovaca i uzgajivača stoke i već je počeo uvoz kukuruza iz Brazila, Argentine i Paragvaja. Do sada je posejano tek 67% od plana dok je u isto vreme prošle godine bilo posejano 96% površina! Strahuje se da će berba biti “kraća” za više od 30 miliona tona.

pšenica juli 2019. 4,9425 $/bušel (cca 27,216 kg)
kukuruz juli 2019. 4,1725 $/bušel (cca 25,416 kg )
soja zrno juli 2019. 8,7575 $/bušel (cca 27,216 kg )
soja sačma juli 2019. 318,10 $/kratka t (907,1874 kg )

Usevi dobro napreduju

Južna Amerika – ove sezone kukuruz beleži rekorde u prinosima, Brazil će ubrati više od 100 miliona tona dok Argentina očekuje više od 50 miliona tona.

Crnomorski region


Rusija
– Za razliku od naših krajeva temperature u evropskom delu Rusije je iznad 30°C dok je u južnom okrugu iznad 35°C u oblasti Stavropolj, gdje je pšenica u fazi kada naliva zrno, pa se ne zna da li će visoke temperature smanjiti rod? To dovodi u pitanje najavljenu bogatu žetvu, najavljeno je više od 66 miliona tona pšenice.

Ukrajina – Setva je na približno istom nivou kao i prošle sezone. Kukuruz je posejan na 4,68 miliona heltara, suncokret na 5,64 miliona hektara dok je soja posejana na 1,50 miliona hektara. Kina dramatično traži nove izvore za uvoz soje, ukrajinski farmeri su odgovorili većim interesovanjem i očekuje se da će soja zauzeti skoro 1,9 miliona hektara!!!

Prošle sezone je proizvedeno 70 miliona tona poljoproizvoda, dok ih je izvezeno u vrednosti od 18,6 milijardi US dolara.

5. juni 2019. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Manje pšenice u EU, Ukrajina očekuje 28 MT pšenice

Kiša u EU nedostaje, U Ukrajini obećava bogat rod pšenice i kukuruza.