Tuesday 25.02.2020.
Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Agronom na klik od Vas – aplikacija MapMyApple

Agronom na klik od Vas – aplikacija MapMyApple

Da li je moguće imati trenutne informacije iz voćnjaka i da bude agronom na klik od Vas? Klimatske promene zahtevaju od voćara da koriste savremene tehnike i znanja da bi postigli visok prinos i kvalitet jabuka koji zadovoljava zahteve tržišta jer to je uslov da ostvare profit.

Nove tehnologije su dobrodošle jer smanjuju troškove, doprinose pravovremenoj zaštiti u voćnjaku i pružaju mogućnost da imate ličnog savetnika dostupnog 24 sata u toku dana.

Aplikacija MapMyApple je pravi izbor za uzgajivače jabuka bez obzira na veličinu voćnjaka. Sigurna, pravovremena i dostupna u svakom trenutku. Mnogo je uzgajivača jabuka imalo problema da pravovremeno, u realnom vremenu, ima informacije šta se dešava u voćnjaku. Upravo ova aplikacija to omogućava. 

Agronom na klik od Vas

U razgovoru sa Jovanom Đorđić, menadžerom marketinga u “Fresh Agriculture Technologies”, sam saznao da je početak u predstavljanju prednosti korištenja aplikacije MapMyApple  bio težak. Voćari nisu imali prave informacije o prednostima koje mogu imati ako koriste nova znanja i tehnologije. Jedan od prvih koji je “uveo” aplikaciju u svoj voćnjak je Srđan Dikić iz Maradika. Probni period je prošao u proveri da li je to moguće, da bez agronoma u voćnjaku imate savete koji su pouzdani i daju rezultate. Uverio se da je to moguće i sada je Srđan Dikić stalni član kluba MapMyApple. Danas je više od 1.500 voćara korisnika aplikacije.

Kako to radi, kako na svom mobilnom aparatu imate informacije iz voćnjaka udaljenog 10 – 15 kilometara? Aktiviranjem aplikacije stižu Vam informacije sa satelita (NDVI snimci), dnevne preporuke u skladu sa vremenskom prognozom i fazama rasta voćaka na plantaži. Ako ste otišli u voćnjak i primetili pojavu bolesti, snimite stablo, list ili plod kamerom sa svog mobilnog aparata zatim snimak pošaljete i dobićete povratnu informaciju od stručnjaka o sredstvima zaštite koje trebate primeniti i u kojoj količini.Aplikacija se koristi i za savete o navodnjavanju i fertirigaciji.

Koliko je aplikacija MapMyApple korisna i donosi poboljšanje u voćnjaku i samim time povećava profit, dokaz je da se koristi u DELTA AGRAR-u. U voćnjaku u Čelarevu je primena nove tehnologije doprinela povećanju produktivnosti za 25%.

Budućnost je tu - MapMyApple tim

Budućnost je tu – MapMyApple tim

Agronom na klik od Vas

Nadogradnja aplikacije je i korišćenje meteorološke stanice koju Vam kompanija “Agro Fresh Technologies” postavlja u voćnjak i daje dvogodišnju garanciju za njen siguran rad. To su novi podaci o temperaturi vazduha, vlažnosti vazduha, vlažnosti lista, zemljišta… Dobijene podatke voćari unose u Knjigu polja koja im daje preciznu statistiku i mogu da izmere ostvareni efekat preduzetih mera tokom sezone u voćnjaku.

Kompanija “Fresh Agriculture Technologies” će predstaviti svoju aplikaciju i na svetski poznatom sajmu “Fruit Logistica 2020” koji se održava od 5. do 7. februara 2020. godine u Berlinu kao jedna od 20 najboljih start up kompanija u svetu, u oblasti poljoprivrede. Želimo im sreću i uspeh na sajmu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

malina donosi zaradu maline cena

Maline cena 240 dinara je samo pusti san?

Malinarima se "smeši" visoka otkupna cena - da li će uspeti da je i ostvare?