Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Aplikacija MapMyApple na sajmu u Berlinu

Aplikacija MapMyApple na sajmu u Berlinu

Sajam Fruit Logistica 2020 u Berlinu je bio prilika da mladi tim iz Srbije predstavi start up – Aplikacija MapMyApple i bude među izabranih TOP 20 u svetu.

Srpski tim predstavio najmoderniju aplikaciju na sajmu Fruit Logistica u Berlinu

Vodeća manifestacija među proizvođačima voća i povrća „Fruit Logistica” održana je i ove godine tradicionalno, od 5. do 7. februara u Berlinu. Fruit Logistica potvrdila je primat najvećeg skupa poslovnih ljudi u svim segmentima proizvodnje voća i povrća. Ovogodišnji sajam okupio je oko 3,400 izlagača i 78,000 posetilaca iz preko 135 zemalja sveta i time oborio rekord posećenosti od kada se sajam održava od 1993. godine.

Zvanični partner ovogodišnjeg sajma bio je Ekvador. „Naša misija je otvaranje novih tržišta u Evropi”, rekao je na otvaranju sajma Luis Rojas, predsednik „Udruženja malih poljoprivrednih proizvođača” „Santa Rosa” .  Pored posete štandova najvećih poljoprivrednih proizvođača svežeg voća i povrća iz celog sveta posetioci su imali priliku da na ovogodišnjem sajmu Fruit Logistice prisustvuju i konferenciji „Smart Horticulture Global” na kojoj je govoreno o integrisanom upravljanju štetočinama, robotici i veštačkoj inteligenciji.

Najbolji – MapMyApple

Ključna tema koja je obeležila sve događaje na sajmu Fruit Logistica ove godine je „održivost proizvodnje“ te se u izveštaju „Fruit Logistica 2020 trend report“ nazvanom „Napravi pravu stvar“ naglašava da sve veći broj kompanija traži održive modele snabdevanja koji nalaze rešenje za probleme poput klimatskih promena, a u izveštaju se navodi da prednost na tržištu stiču oni koji obezbede proizvodnju i distribuciju na etičniji i ekološki prihvatljiviji način.

Aplikacija MapMyApple

Pored konferencija organizatori su drugu godinu za redom organizovali i Start Up Dan na kojem su TOP 20 izabranih kompanija iz celog sveta predstavile svoju tehnologiju precizne poljoprivrede. Među kompanija koje su se predstavila na Start up pozornici našla se i kompanija Fresh Agriculture Technologies koja je razvila aplikaciju za pomoć u uzgoju jabuke a iza čijeg razvoja stoji mlad tim agronoma i programera iz Srbije. Aplikacija koju su oni predstavili zove se MapMyApple i može se nazvati i  „digitalnim agronomom” koji pruža dnevne preporuke za obavljanje agro tehničkih mera uzimajući u obzir veliki broj parametara koji utiču na uzgoj jabuke. Ali ono što suštinski razlikuje digitalnog agronoma u odnosu na čoveka je mogućnost da prikupi i obradi veliku količinu parametara u voćnjaku, da prepozna bolest ili štetočinu i na jedan klik pruži adekvatan plan terapije. Ono čime je ovaj mladi tim posebno zaintrigirao posetioce na sajmu je to što osim prepoznavanja bolesti i štetočina njihova aplikacija će uskoro moći na bazi „mašinskog učenja”, prepoznavanja po slici i napre-dnih prediktivnih modela da predvidi rizik od pojave bolesti i štetočina i na taj način smanji glavobolju brojnim proizvođačima jabuke koji kubure sa zakasnelom reakcijom i zaštitom.

Na start up pozornici pored Fresh Agriculture Technologies kompanije predstavile su se i mlade kompanije iz Grčke, Indije, Finske, Holandije, Italije…koje takođe razvijaju inovativna tehnološka rešenja u poljoprivredi ali ono čime se srpski start up izdvojio jeste što ovaj mladi tim razvija rešenje koje je usko fokusirano na jednu kulturu a to je jabuka koja je prema njihovom istraživanju najzastupljenija voćarska kultura po proizvodnji u svetu i sa najviše sorti.

Kako je izgledalo na Start up pozornici pogledajte na sledećem linku : https://youtu.be/yiB3CCcibh8

Pročitaj i ...

Sorte jabuka – koju sortu izabrati za sadnju?

Koju sortu izabrati? Rusija više nije "obećana" zemlja za naše jabuke zato treba ponuditi jabuke na druga tržišta.