Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Izvoz jabuka daje više prihoda, koja su to nova tržišta?

Izvoz jabuka daje više prihoda, koja su to nova tržišta?

Bez obzira na to gde se jabuka gaji – Poljskoj, Italiji, SAD-u, Novom Zelandu izvoz jabuka je uslov da se više zaradi. Konkurencija je sve veća, ali postoje tržišta u svetu koja beleže rast potrošnje jabuka i to je šansa i za naše proizvođače.

Količina jabuka u EU za sezonu 2019/20. je manja za 19 posto i dostići će 10,5 miliona tona. Ali su toplota i Sunčevi zraci doneli visok udeo šećera u plodovima i više suve materije što je pojačalo ukus jabuka što potrošači i traže.

Pet zemalja EU – Poljska (25 posto ukupne proizvodnje u sezoni 2019/20.), Italija (21 posto), Francuska (15 posto), Nemačka (9 posto) i Španija (6 posto) zajedno čine 76 posto od ukupne komercijalne proizvodnje jabuka u EU.
Smanjenje je posledica kombinacije kasnih prolećnih mrazeva (Češka, severna i severoistočna Nemačka, Poljska, Mađarska), lošeg oprašivanja (Mađarska, Rumunija), suše i visokih temperatura (Austrija, Poljska, Velika Britanija) i štete od grada (Mađarska, Grčka). Samo Francuska, Španija, Portugal, Holandija i Bugarska beleže veću proizvodnju nego u sezoni 2018/19., ali to neće moći da nadoknadi smanjenje proizvodnje u pet zemalja najvećih proizvođača.
Za tržišnu utakmicu u EU je značajno oko 25 sorti jabuka koje se proizvode u količini većoj od 10.000 tona. Među njima su dominantne sorte Golden Delicious, Gala i Jonagold (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince). Golden Delicious sorta je sa najvećom proizvodnjom u Italiji, Francuskoj, Španiji i Portugalu, Jonagold je dominantan u Nemačkoj i Belgiji, Idared je sorta broj jedan u Poljskoj i Mađarskoj.
Tražena je i sorta Gala koja je druga po redu najviše proizvedena jabuka u EU. Nove sorte – Pink Lady, Kanzi, Rubens, Tentation i Kiku, povećale su svoj udeo u ukupnoj proizvodnji jabuka poslednjih godina. Slovačka (13%), Holandija (12%) i Velika Britanija (10%) ih gaje i to su procenti od njihove ukupne godišnje proizvodnje jabuka svih sorti.

Izvoz jabuka na nova tržišta

Jedno od tržišta koje beleže rast potrošnje jabuka je Bliski Istok i ono postaje ključno tržište za evropsku trgovinu jabukama. Trend rasta je više od 5,5% godišnje do 2014. godine. Šansa i za naše proizvođače?

Kako se proizvođači bore za veći udeo na tržištu? Primer iz Italije je dobar primer. Tržište jabuka je dinamično i stalno treba “osluškivati” potrošačeve želje. Kooperacija Mela Val Venosta čini 1.722 profesionalna proizvođača. Povoljna mikroklima za uzgoj jabuka (od 500 – 1.000 metara nadmorske visine), samo 500 mm padavina godišnje. Uzgajaju 28 sorti jabuka i pokrenuli su marketing kampanju Il Paradiso delle Mele (“Jabučno nebo”) fokusiranu na kvalitet plodova, održivost proizvodnje, ali i nove projekte koji imaju za cilj razvoj organskog uzgoja jabuka.

Prosečni prinos tradicionalno gajenih i organski gajenih jabuka ove sezone u kooperaciji je 320 hiljada tona, a količina organski gajenih sorti i klupskih sorti će progresivno da raste, prema planu do 2025. godine. Cela Srbija uzgaja godišnje 350.000 – 400.000 tona!

Prilagođavaju se i poljski proizvođači jabuka koji imaju cilj da prestignu kvalitet italijanskih jabuka u budućnosti. Vrše se ulaganja u nove voćnjake, skladišta i tehničku opremu. Ove sezone proizvodnja je nešto niža – 3,5 miliona tona, ali to ne sprečava izvoznike da nastupaju na tržištima u Aziji.

Izvoz jabuka daje veći prihod

KINA – Sezona berbe jabuka kasnila je za pola meseca u odnosu na prethodne godine. To je bilo posledica prekomerne kiše i niskih temperatura. Berba veoma traženih crvenih Fuji jabuka započela je ove godine početkom oktobra. Cena kineske jabuke pada zbog dobrog roda ove sezone. Proizvodnja će dostići 41 milion tona, što je porast od 24% u odnosu na 2018. godinu, kao posledica toga cene brzo padaju od sredine 2019. godine.

Cena je pala za 40%-50% u poređenju sa prošlom godinom. Ponuda sada nadmašuje potražnju. Na početku ove sezone koštale su oko 3,7-3,8 juana (0,53-0,54 USD) za 0,5 kg, ali je ta cena pala na samo 0,6-0,7 juana (0,09-0,10 USD) za 0,5 kg na kraju sezone u pojedinim regijama. Odlika tržišta je da se veliki deo prodaje jabuka vrši putem interneta, to treba imati na umu kada biramo domaćeg distributera, ako se razmišlja o izvozu.

Cosmic Crisp jabuka stiže na tržište SAD 1. decembra 2019.

Posle uspešne marketing kampanje, jabuka sa crvenim “mesom” je hit i očekuje se velika potražnja. Cene na veliko će biti, u zavisnosti od segmenta tržišta, od 55 do 75 dolara za kutiju od 20 kilograma, a maloprodajna cena do 4,99 dolara za 0,5 kilograma. Na raspolaganju trgovcima će biti 9.500 tona.

Sorte koje su zaštićene autorskim pravima (klupske sorte) zauzimaju sve veći prostor na tržištu i taj trend će se nastaviti. Tržište stalno traži nove sorte, kod nas je Delta agrar već počela uzgoj takvih sorti.

Cene jabuka u Ukrajini beleže rast

Potražnja veleprodajnih kompanija i trgovačkih lanaca i dalje raste, tako da trenutno proizvođači u Ukrajini nude svoje jabuke između 9 i 15 UAH / kg (0,36-0,61 US dolar/ kg), što je u proseku 13% skuplje nego pre 7 dana. Da li mi možemo da učestvujemo u toj trci?

Gde Srbija može da potraži nova tržišta? To su Velika Britanija, Bliski istok i Emirati. To zahteva potpisane međudržavne ugovore, fito-sanitarne dozvole, posedovanje sertifikata, učešće na sajmovima i uspešne marketing kampanje. Prvi uslov je kvalitet, kvantitet i kontinuitet, ali bez svega navedenog nećemo prestići konkurente. Država treba da “otvori vrata”, ostalo je na proizvođačima i trgovcima.

Pročitaj i ...

ugljen dioksid visoki kvalitet pollino agrar konkurs za delta agrar skladištenje jabuka jabuke u silosi hladnjače jabuka manje

Jabuke – njihovo čuvanje, uticaj ugljen dioksida

Ugljen dioksid korisno utiče na čuvanje voća kada je njegova koncentracija u vazduhu 4-6%.