Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka cena stabilna u Evropi, vodi Cripps Lady

Jabuka cena stabilna u Evropi, vodi Cripps Lady

Jabuka cena stabilna – veliki rod jabuka ove sezone u Evropi nije uslovio pad cena jabuka, za sada. Cene u julu su na nivou od 0,80 do 1,48 eura za kilogram – zavisno od sorte.

Naši voćari se često pitaju koju sortu gajiti – savet je da se odluče gde će ih izvoziti. Oni koji žele u EU moraće da sade klupske sorte jer su cene tih jabuka najviše. Ulaganja pri zasnivanju voćnjaka su takođe veća nego kod ” običnih ” sorti, ali uz dobar prinos, odličan kvalitet tržište traži i nešto više – brend koji će izdvojiti potrošače tih sorti od ostalih.

Jabuka cena stabilna 

jabuka zlatni delišes
Cena porasla za 107%

Izveštaj veleprodajnih cena jabuka prema rezultatima istraživanja Instituta u Bolcanu u julu 2018. pokazuje da Cripps Pink sorta drži prvo mesto jer za kilogram jabuka treba platiti 1,48 eura ( maj 2017. godine cena je 1,24 eura za kilogram ). Sledi je Fuji sorta sa 1,14 eura za kilogram. Sorta koja beleži najveći rast cene u odnosu na 2017. godinu je dobri stari Zlatni Delišes – jula 2017. godine vele cena je bila 0,53 eura za kilogram dok je sad u julu 2018. godine bila 1,11 eura za kilogram. Takođe se na tržištu dobro kotira Braeburn koja je juna 2017. bila 0,56 eura za kilogram dok jula 2018. je cena dostigla 1,05 eura za kilogram. Nešto niži porast cene beleži Crveni Delišes – jula 2017. cena je 0,55 eura / kg dok jula 2018. godine cena je 0,85 eura za kilogram. Granny Smith je jula 2017. bila na tržištu veleprodaje po 0,68 eura / kg, sada u julu 0,84 eura / kg. Gala je u maju 2017. beležila cenu 0,68 eura / kg, u martu 2018. godine 1,03 eura za kg.

Kao što vidite nema sorte Ajdared koju naši voćari često sade jer na tržištu Rusije postoji tražnja (Poljska je bila najveći izvoznik te sorte do uvođenja sankcija). Ove godine Poljska beleži rekord – proizvodnju više od 4 miliona tona jabuka i problem plasmana rešavaju novim trži-breburn jabukaštima (arapske zemlje, Kina, Indija …),  većom proizvodnjom sokova, sirupa i prodajom kroz supermarkete u obliku modernih  snack pakovanja (grickalica za poneti – isečena jabuka u slajsove uz neki dodatak – šećer, cimet …).

Jesen je na pragu, sadite jabuke – pažljivo birajte kvalitetne, zdrave sadnice i mislite gde ćete prodati plodove kada za 2 – 3 godine budete imali prinos od 40 – 60 tona po hektaru (u zavisnosti da li sadite knip sadnice ili ne). Ne zaboravite, svi sade jabuke, očekuju dobru zaradu – nemojte da se posle kajete.

Mali pogoni za sušenje voća, proizvodnju prirodnih sokova mogu biti jedan od načina da više zaradite i budete prepoznatljivi na tržištu , kako domaćem tako i stranom.  Srećno !

avgust 2018. godine

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.