Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka Gala sorta tražena na tržištu, vreme je sadnje

Jabuka Gala sorta tražena na tržištu, vreme je sadnje

Brojne su sorte jabuka, ali tržište ima svoje zakone, i tako sorta jabuka Gala postaje sve traženija. Svojim osobinama zadovoljila je milione potrošača širom sveta. Ako želite da sadite jabuke ove jeseni nemojte propustiti sortu Gala.

Nastala je 1930. godine na Novom Zelandu, nastala ukrštanjem Zlatnog
delišesa i Kids Orange Red sorte. Njena boja i ukus su osvojili potrošače i uzgajivači svake godine povećavaju zasade sa Galom. Popularna je u Evropi i godišnje se proizvede više od 1,4 miliona tona.

Ako sadite Galu morate obratiti pažnju na njene klonove Gala Royal Beauty, Gala Schnitzer, Buckeye Gala, Rubygala, Devil Gali kao i klonovi Šniko, Fendeka i Bake. Osnovna boja je žuto-zelena sa brojnim crvenim šarama. Neke su intenzivnije obojene, neke ne.

Uz sadnice Gale sadite i oprašivače Zlatni delišes, Grenny Smith, Ajdared, Jonagold. Povoljnost pri gajenju Gale je da dospeva rano, prva polovina avgusta i tržište je spremno za prodaju odmah. Jabuka je sočna, hrskava, aromatična i slatka.

Jabuka Gala

Mana jedino je da u slučaju velikih padavina tokom berbe može doći do pucanja ploda u regiji oko peteljke.

Ako imate velike količine plodova za tržište u kratkom vremenskom intervalu morate imati i skladišni prostor koji može adekvatno ih čuvati. Bere se u tri navrata, tako da možete ekonomisati sa prostorom za skladištenje i što veću količinu prodati direktno iz voćnjaka. Sklona je lakom gubitku mase tako da se moraju obezbediti optimalni uslovi čuvanja, ULO hladnjače.

Rusija ima manje površine pod Galom tako da je to šansa za sledeći period prodaje u Rusiji.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ugljen dioksid visoki kvalitet pollino agrar konkurs za delta agrar skladištenje jabuka jabuke u silosi hladnjače jabuka manje

Jabuka i kalcijum garantuju dugo skladištenje

Da bi plod bio sačuvan tokom 10 meseci nakon berbe potrebno je da jabuka usvoji kalcijum na vreme.