Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Izvoz jabuke u Indiju – koje sorte i kada je najbolje?

Izvoz jabuke u Indiju – koje sorte i kada je najbolje?

Novo mesto za izvoz jabuke je u Indiju. Najava naših čelnika o velikoj šansi za izvoz jabuka još čeka svoju potvrdu uspeha. Indija je i veliki proizvođač i veliki uvoznik jabuka. Godišnje se u severnim regijama proizvodi 2,2 – 2,6 miliona tona. Uvoz je 2020. godine na nivou od 240.000 tona. Godine 2018. uvoz je iznosio 276.800 tona, 2019. uvoz je 194.100 tona.

Potrošači na tržište žele najviše crveno obojene jabuke, sa kompaktnim mesom i visoke slasti. Nekada je to mesto zauzimao Crveni delišes (uglavnom iz SAD-a), ali sada je sve veća tražnja za sortom Gala.

jabuka gala nova saznanja u voćarstvu

Plodovi koje traže potrošači treba da su izduženi, crveni, nevoskirani. Bolje je izvoziti jabuke u periodu februar – maj jer jabuke u ULO hladnjačama koje se skladište u Evropi ostaju sočne, kompaktne i dobijaju na slasti koja je vrlo poželjna kao osobina ploda.

Najviše se jabuka uvozi u Indiju u periodu mart – juli jer posle tog perioda stižu domaće jabuke na tržište.

Pročitajte i: Novi klonovi sorte Gala

Izvoz jabuke u Indiju

Smanjen je uvoz jabuka iz SAD-a za više od tri puta, to su iskoristili trgovci iz Italije i izvezli 46.000 tona prošle godine. Na pomolu je i intenzivna saradnja italijanskih kompanija u zasnivanju zajedničkih voćnjaka i prvi su već podignuti. To će smanjiti potrebe za uvozom, iako potrošnja raste jer potrošači jabuku smatraju zdravom voćkom. Neobično je da često se jabuka kupuje na komad i preferiraju se jabuke manje krupnoće. Platežno imućniji rado žele da probaju jabuke iz uvoza – nove ukuse. Šansa za naše uzgajivače postoji – ne možemo dostići velike količine u izvozu, ali svakako bi izvoz 5 – 8.000 tona bio dobar rezultat za narednih 12 meseci.

Cene u veleprodaji domaćih sorti su od 0,60 – 0,75 evrocenti za kilogram. Uvozne jabuke su skuplje i cena je od 1,45 evra za kilogram (jabuke iz Turske) do 3,20 evra za kilogram (jabuke sa Novog Zelanda).

Pročitaj i ...

zima voćnjaci zimski pregled zimsko mirovanje stare sorte

Zaštita jabuke od mraza tokom faze mirovanja?

Mrazevi mogu naneti velike štete voćkama, kako tokom mirovanja tako i tokom prvih faza razvoja lista i cveta.