Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka rano stigla na tržište Evrope, Azije

Jabuka rano stigla na tržište Evrope, Azije

Jabuka rano stigla – ove godine jabuka se bere 15 – tak dana ranije nego u prosečnim godinama. Velikaproizvodnja u Evropi je uslovila da proizvođači u saradnji sa trgovcima traže nova tržišta. Azija je oe godine ” obećana ” zemlja za njih ? Manja proizvodnja jabuka ove sezone u Kini za čak 9 miliona tona ( Kina je najveći svetski proizvođač i potrošač ) će dati šansu da kvalitetnim i cenovno prihvatljivim isporukama da osvoje taj “gap” na tržištu.

Veliki sajam ” Asia fruit logistica ”  je šansa koju koriste svi veliki proizvođači jabuka. Ukrajina je posebno motivisana da pronađe nove potrošače jer njihov uzgoj jabuka beleži veliki rast. Ove sezone se očekuje više od 520.000 tona jabuka, za izvoz je opredeljeno 120.000 tona. Prvi komercijalni ugovori su potpisani.

Velike italijanske kompanije su prisutne jer žele da jabuke sorte Fuji budu što bolje prezentovane novim kupcima ( njihova dobra osobina je da su na tržištu od oktobra do maja meseca, ako se pravilno skladište ). Velike marketinške napore ulažu da na tržištu zauzmu dobre pozicije za nove sorte jabuka sa crvenim mesom ” Blue Moon “, sjajne hrskave Crypps Pink.  

Jabuka rano stigla 

Poljska sa svojim rodom ove godine – više od 4 miliona tona je takođe prisutna na sajmu. Očekuje se da Azija može da “potroši” više od 500.000 tona jabuka koje su namenili izvozu. 

Srbija želi na tržište Azije – nadamo se da će podrška države biti efikasnija jer konkurencija je velika.

Šansa za naše voćare ? – Evropsko tržište traži organski gajenu jabuku. Italija je poslednje godine imala peh sa uzgojem organski gajene jabuke – mraz, bolesti tako da su zalihe bile dovoljne samo od septembra do aprila meseca. Ove godine se nadaju da će imati u ponudi na tržištu jabuku svih 12 meseci. Proizvodnja se očekuje na nivou od 28.000 tona. Površine stalno rastu – 2016. su 500 hektara, 2017. su 540 hektara, 2018. već 620 hektara – plan je da do 2022. godine voćnjaci se prostiru na više od 1.000 hektara. Gala je najzastupljenija sorta koja zadovoljava tržište od berbe do berbe ( avgust – avgust ). Gaje se i klupske sorte Bonito ( prodaja u periodu januar – april, uglavnom izvoz u Nemačku ) i Kanzi koja beleži stalni rast tražnje. Ove godine se očekuje 1.000 tona, ali će za tri godine berba biti na nivou više od 2.000 tona .

Rusija – sve više novih voćnjaka , manji uvoz će obeležiti nastupajuće godine. Država čuva svoje proizvođače i što više bude jabučnjaka sve će biti veći zahtevi pri uvozu jabuka. Godišnje uvozi oko 700.000 tona ( veliki deo iz Srbije, ali Moldavija je beleži veliki rast izvoza ). Rast domaće proizvodnje je veći od 15% godišnje ( od 2016. godine). Kada voćnjaci dođu u četvrtu godinu uzgoja i prinosa 50 – 60 tona po hektaru mnogi će biti istisnuti sa tržišta Rusije.

Na vreme treba tražiti nova tržišta ( Bliski istok, Azija ).

foto pixabay.com

Jabuka rano stigla

Pročitaj i ...

prihrana

Pepelnica jabuke – sredstva za zaštitu voćnjaka

Bolest koja ne bira ni vreme ni mesto je pepelnica jabuke. Primenite hemijska sredstva na vreme.