Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka rodila u EU, Poljska lider, Nemačka pad proizvodnje

Jabuka rodila u EU, Poljska lider, Nemačka pad proizvodnje

Jabuka rodila u EU – Tokom leta mnoge zemlje EU su beležile previsoke temperature u voćnjacima. Kvalitet voća je dobar, količine su na nivou od 12,5 miliona tona !!

Nemačka je ove sezone imala manju proizvodnju jabuka zbog visokih temperatura kažu stručnjaci – osim na severu zemlje koji je imao više padavina. Berba je na nivou od 934.000 tona. Češka je smanjila očekivanja za berbu jabuka za 15% – na 128.000 tona. Kvalitet je mali tako da je zabeleženo povećanje udela jabuke za preradu za 55%. Francuska očekuje 1,48 miliona tona jabuka dobrog kvaliteta. Poseban problem u Francuskoj je visok trošak radne snage pri ubiranju plodova. Promena zakona o radu sezonskih radnika će doneti trošak veći za 189 eura po radniku. Voćari već orezuju svoje voće mašinskim putem ( neki čak 70% svojih površina ) , sledeće je branje robotima ??

Poljska je ” zatrpana ” jabukama, izvoz beleži mali rast , ali velika ponuda domaćih proizvođača prevazilazi skladišne kapacitete – mora se veliki deo preraditi. Država će otkupiti 500.000 tona ploda 2. klase za preradu u koncentrat i time pomoći proizvođačima i smanjiti pritisak prevelike ponude na domaćem  tržištu.

Jabuka rodila

Na sajmu u Bolzanu , Južni Tirol, ” Interpoma ” možete saznati više o trendovima u gajenju jabuka, stanju na tržištu i mogućnostima daljeg razvoja Vašeg biznisa sa jabukama. Biće prisutno više od 500 kompanija iz 20 zemalja. Sajam se održava od 15 – 17. novembra 2018. godine pod sloganom ” Bolzano voli jabuke” .Sajam je otvoren od 9 – 18 sati. Ulaznica je 25 eura ( online 22 eura ).

Moguće je da posetite uspešne uzgajivače jabuka, pogone za preradu jabuka u okolini Bolzana – možda dobijete ideju kako da svoje jabuke preradite i postignete veći finansijski efekat i tako odgovorite na veliku ponudu svežih jabuka ove godine.

Poseban deo sajma je posvećen novim kompanijama, novim idejama u razvoju ove grane vočarstva, boljem izboru inovativnih načina plasmanu na tržištu, novim IT rešenjima …

Dobrodošli

foto pixabay.com

Jabuka rodila

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.