Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuke Kina , Indija, SAD kako izvoziti više ?

Jabuke Kina , Indija, SAD kako izvoziti više ?

Jabuke Kina, Indija – Jabuke su najviše gajeno voće na svetu ( posle banana ). Tokom cele kalendarske godine negde se sade voćne sadnice, negde beru plodovi. To je šansa za trgovce da obezbede nova tržišta za domaće jabuke. 

Kina – Ove sezone Kina beleži veliki pad proizvodnje jabuka, za više od 10 miliona tona. Mraz tokom proleća je oštetio 30% voćnjaka i sada je potražnja za jabukama veća nego proizvodnja. Uobičajeno Kina proizvede skoro 50 miliona tona jabuka godišnje – izveze samo 5% od ukupne količine koja se ubere. Veleprodajne cene su više za 14 centi US dolara za pola kilograma tako da je sadašnja cena 0,37 US dolara za pola kilograma. Tome je doprineo i bolji kvalitet plodova. Poljska, Italija su već pokrenule svoj trgovaki potencijal za plasman jabuka, naročito od kada je SAD ” zaratio ” i njihove jabuke teško dolaze na kinesko tržište. 

Indija – veliki proizvođač, ali i uvoznik jabuka, želja je mnogih izvoznika da osvoje deo tržišta Indije. Sa prosečnom potrošnjom od 2,2 miliona tona jabuka godišnje uvozi jabuke u vrednosti od skoro 217 miliona US dolara. Domaća proizvodnja beleži rast od 5,4%godišnje , ali ne uspeva da upotpuni ponudu na tržištu.

jabuka zaštitaTurska – ona je ponovo na trgovinskoj mapi većih izvoznika jabuke – sa 130.300 tona  izvezenih jabuka u prvih 9 meseci 2017. godine dostigla je izvoz jabuka, u istom periodu 2018. godine, 181.000 tona !! Vrednost tog izvoza je 75 miliona US dolara ( uvećanje vrednosti za 39 % !!). Godišnje se proizvede ukupno 2,9 miliona tona jabuka. Najviše se izvozi u Rusiju , Indiju i manji deo u zemlje EU ( Nemačka, Velika Britanija, Francuska ). Cene koje se postižu u izvozu su oko 0,36 US dolara za kilogram. Sorte su Fuji, Braeburn, Golden, Granny Smith.

Jabuke Kina, Indija SAD

Grćka – niko ne čeka , svi hoće da što više jabuka izvezu na nova tržišta. Grčka Vlada je sklopila trgovinski dogovor koji će omogućiti grčkim prozvođačima da izvoze jabuke u Indiju – obećano tržište za trgovce. Domaći proizvođači veliki deo izvoze u zemlje Arapskog poluostrva, deo u EU ,ali tržište Indije je novi izazov. Veliki izvoznici kažu da se ne boje velike konkurencije iz Poljske – sorte koje se proizvode u Grčkoj se u velikoj meri Crveni delišes dok je u Poljskoj najviše Ajdareda i Zlatnog Delišesa. 

SAD – Veliki proizvođač jabuka sa 4,7 miliona tona godišnje. Domaća potrošnja je velika, ali se i izvozi u vrednosti više od 975 miliona US dolara godišnje. Najveću proizvodnju jabuka ima regija Washington sa prosečnih 650.000 tona godišnje. Ove sezone je proizvodnja nešto niža – oko 580.000 tona. Gaje se najviše Gala ( 24%), Crveni Delišes (21 %), Fuji ( 13%), Granny Smith ( 11%), Pink Lady crisp  (4% ). Ograničenja u izvozu u Kinu , naročito sada kada je manjak jabuka u Kini, čini teškoću koju će malo nadoknaditi trgovinski dogovor Meksiko, Kanada, SAD. Zvaničnici Udruženja proizvođača jabuka su optimisti , ipak kažu da ukus i kvalitet ploda odlučuje kada potrošač daje novac. 

Srbija je na svetskoj mapi proizvođača jabuka sa 360.000 – 420.000 tona jabuka godišnje. U zemljama EU je zabeležen pad potrošnje jabuka i velika je marketinška akcija u promociji novih klupskih sorti ( Pink Lady, Evelina …) . Uvek će biti tržište za Galu, Zlatni Delišes, Crveni Delišes, ali … po kojoj ceni u izvozu ? Tržišta istočne Afrike i jugoistočne Azije beleže povećanje potrošnje jabuka za više od 70% u proteklih 5 godina. To je putokaz za naše trgovce i državne poslenike ?

Jedan primer – akcija u trgovinskom lancu je osmišljena kao ” Voćna korpa” koju dobijaju BESPLATNO  sva deca ( mlađa od 12 godina) koja su došla sa roditeljima u kupovinu sa željom da podstaknu potrošnju voća kod dece. Za sada ona sadrži jabuke i banane, tokom sezone se menja i njen sastav – vrsta voća u skladu sa vremenon dozrevanja.

Petar Jovičić

foto pixabay.com

Jabuke Kina, Indija, SAD

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.