Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuke pesticidi se “široko” koriste u uzgoju

Jabuke pesticidi se “široko” koriste u uzgoju

Jabuke pesticidi – Proizvođači jabuka u evropskim zemljama i dalje koriste koktele pesticida, posebno oni koji snabdevaju velike lance prodavnica, upozorila je ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace). Ostaci pesticida prisutni su u tri od četiri uzorka vode i tla u zasadima jabuka, pokazalo je istraživanje ove organizacije. Kako prenose francuski mediji, proizvođači te zemlje smatraju da je potrebno vreme da se za pesticide nađu odgovarajuće zamene.

Grinpis je analizirao 85 uzoraka, od čega 36 vode i 49 tla, u zasadima jabuka proizvođača koji spadaju među najveće u 12 zemalja članica EU. Poseban fokus bio je na proizvođačima za lance prodavnica.

U proseku je od četiri uzorka 3 ( tri) je “sadržalo ostatke najmanje jednog” od 53 pesticida, i to 78% u tlu i 72% u vodi.

Jabuke pesticidi se “široko” koriste u uzgoju

“Najmanje 70% utvrđenih pesticida predstavlja opštu visoku toksičnost za ljudsko zdravlje i divlje životinje”, navodi se u izveštaju Grinpisa. Ova organizacija optužuje indstrijsku proizvodnju za “toksični teret”.

Kada je reč o pesticidima u tlu, najveći nivo pesticida otkriven je u Italiji, Belgiji i Francuskoj.

U vodi su najbrojniji “zagađeni” uzorci u Poljskoj, Slovačkoj i Italiji.

  1.  U tlu se najčešće pronalazi fungicid boskalid u 38% uzoraka, i DDT koji je sada zabranjen ali se ostaci i dalje nalaze u 26% uzoraka.
  2.  Kada je reč o vodi, najčešći su boskalid i insekticid hlorantraniliprol u po 40% uzoraka.

U izveštaju se kompanioje optužuju da koriste “koktel pesticida”. Kako je rekla Anais Furest zadužena za kampanje u poljoprivredi u Grinpisu “izveštaj pokazuje da se u konvencionalnoj poljoprivredi u zaista velikoj meri, sistematično, koriste ’multiproizvodi’ hemijskih sintetičkih pesticida”. Grinpis od država članica EU traži da se “postepeno izbace iz upotrebe hemijski sintetički pesticidi iz poljoprivrede” i da se podrže “nehemijske alternative za borbu protiv parazita, posebno ekološke poljoprivredne prakse”.

Cilj objavljivanja izveštaja je da se opomenu kompanije u masovnoj maloprodaji, što je nedavno učinio francuski ogranak Grinppisa koji je kampanjom “bez pesticida” želeo da ubedi šest najznačajnijih lanaca francuske maloprodaje (Ošan, Karfur, Kazino, Leklerk, Intermarše i Magazen U) da podrže poljoprivrednike koji se obavežu na proizvodnju bez pesticida.

Kako navodi Anais Furest, pesticidi su zdravstveni rizik, pre svega za zdravlje dece i poljoprivrednika, ali mogu da naruše i biodiverzitet ako zagade tlo i vode. Posebno ukazuje na rizik za pčele, koje su značajni oprašivači.

Francuski mediji prenose da među proizvođačima za sada nema jedinstvenog stava prema zahtevu da se prekine s upotrebom pesticida.  “Ne idimo brže od nauke”, upozorava predsednik nacionalne federacije proizvođača voća u Francuskoj. Kako navodi, ukoliko bi se tek tako izbacili pesticidi, postoji rizik da Francuska više ne bi proizvodila voće.

Anais Goše koja gaiji voće u regionu Loara smatra da, iako su ekološke alternative pesticida sve brojnije, treba još vremena da bi se pronašle alternative.  “Treba težiti suzbijanju pesticida, ali to danas nije moguće”, smatra ona.

Ostaci pesticida prisutni su u skoro polovini namirnica u Evropi, ali je u većini slučajeva reč o nivoima koji su u dozvoljenim okvirima. Evropska agencija za bezbednost namirnica objavlia je u martu 2016. da su te količine najverovatnije bez uticaja na zdravlja. Jabuke su među voćem sa najvećim ostacima pesticida.

izvor:euraktiv.rs

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.