Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuke u eri digitalizacije Berlin 2019. godine

Jabuke u eri digitalizacije Berlin 2019. godine

Jabuke u eri digitalizacije – Sajam “Fruit Logistica” u Berlinu je ove godine bio u znaku primene savremene nauke u voćarstvu. Primena savremenih rešenja donosi uštede, doprinosi boljem kvalitetu plodova …

Značaj digitalizacije predstavljen na sajmu Fruit Logistica u Berlinu

I ove godine u Berlinu održan je sajam prehrambene industrije „Fruit Logistica“ gde su se okupile sve velike kompanije iz oblasti proizvodnje, trgovine, uvoza i izvoza, kao i stručnjaci iz oblasti pakovanja, logistike i transporta. Ovaj trodnevni događaj u periodu 6 – 9.02.2019 posetilo je više od 78,000 ljudi iz 130 različitih zemalja, dok je na istom izlagalo 3.200 kompanija iz preko 80 zemalja sveta.

Kao novina ovogodišnjeg sajma, predstavljen je i „startup day“ gde je 19 startap kompanija predstavilo svoje tehnološki inovativne proizvode iz oblasti prehrambene industrije. Na sajmu našla se i startup kompanija koja nudi aplikaciju za proizvođače jabuke, MapMyApple, koja pruža dnevne preporuke za obavljanje fertirigacije, navodnjavanja i prskanja u voćnjaku uz preciznu prognozu i satelitski snimak sušnih polja.

MapMyApple je  ove godine po prvi put prisustvovao sajmu, sa ciljem širenja svoje mreže distributera aplikacije na inostrana tržišta poput: Srbije, Makedonije, Poljske, Madjarske, Belgije, Turske, Francuske, Novog Zelanda, Australije…

Velika većina sagovornika uvidela je širu sliku i prepoznala značaj za postojanjem ovakve aplikacije na tržištu, na kojem nisu videli sličan proizvod koji je namenjen konkretno uzgoju jabuka.

„Smatram da je ovo nešto što je falilo tržištu voćarstva. Danas više nije dovoljno da se beleži evidencija radova po sveskama i mislim da su moderne tehnologije nešto što će dolazeće generacije sigurno koristiti, a na šta mi stariji možemo da se oslonimo, obzirom da su vrlo jednostavne za upotrebu“. Reči su Sener Batum-a, menadžera kompanije „Ozler Tarim“. Njegova kompanija trenutno ima preko 3,000 ha pod jabukom i smatra da je MapMyApple poput džepnog agronoma kojeg svi mogu da priušte u svom voćnjaku“.

Svi zainteresovani mogu više saznati na web –sajtu i testirati aplikaciju.

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.