Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuke u svetu – voćari su zadovoljni, trgovci manje

Jabuke u svetu – voćari su zadovoljni, trgovci manje

Jabuke u svetu – Uzgoj jabuka je pretežna delatnost u svetu voćarstva. Veliki broj poljoprivrednika se oprobao u uzgoju jabuka jer je to voće koje se najviše troši , u svetskim razmerama i obezbeđuje dobar profit.

Visoke temperature u Evropi 2018. godine su obradovale uzgajivače u Švedskoj. Zahvaljujući dugom periodu  sunčanih dana grane su prepune plodova. Svi koji gaje jabuke i koriste sisteme za navodnja-vanje očekuju bogatu berbu. Još se čeka malo kiše u narednih 20 dana,da poveća promer plodova , jer su momentalno u kalibraciji na 65 +, dok je optimum 70 + do 80. Najviše se gaje Discovery, Aroma, Cox Orange. Godišnja proizvodnja se očekuje na 15.000 tona što čini tek 30% potrošnje u Švedskoj. Proizvođači ostvaruju prinos 20 – tak tona po hektaru , uz primenu svih agrotehničkih mera. Želja domaćih voćara je da podignu proizvodnju na 50 % godišnje potrošnje u čemu imaju podršku države kao i potrošača. Šveđani rado kupuju domaće jabuke.

Poljska – velika proizvodnja jabuke brine mnoge uzgajivače. Ovogodišnji rod 2018.,više od 4,3 miliona tona je oborio cene. Jabuke za industrijsku preradu beleže cenu od 22 – 30 evrocenti za kilogram. Domaća potrošnja je već više godina 11.5 kilograma po stanovniku što čini tek 1,1 milion tona. Izvoz je beležio takođe samo 1,1 milion tona što ostavlja višak od 2,1 miliona tona. Toliku količinu ne mogu prihvatiti ni proizvođača koncentrata od jabuka i postoji opasnost da pola miliona tona jabuka završi na đubrištu !! Prerađivači su prosečno prerađivali 60% od ukupnog roda – ove godine taj procenat je 75% (to je više od 500.000 tona jabuke). Proizvodnja je 70% veća nego prošle godine. Ne valja ni kada prerodi. Pored problema sa skladištenjem proizvođači se bore i sa manjkom radne snage – veliki broj Ukrajinaca dolazi da bere jabuke. Veliki proizvođači žele da automatizuju branje jabuka sa mašinama koje su videli u Italiji.

Jabuke u svetu  

Kina – najveći svetski proizvođač i potrošač jabuka ove godine beleži pad u proizvodnji za 10 miliona tona!! Mnogi trgovci su pohrlili na tržište, ali se javio veliki problem – prodaja je sve slabija. Više je uzroka – na tržište je pristiglo puno južnog voća i drugih vrsta voća ( bobičasto voće ) koje je preuzelo veći udeo na tržištu. Sorte su već stare i tržište traži nove ukuse i bolji kvalitet.Kvalitet skladištenog voća je slabiji . Cene su porasle i potrošači kupuju jeftinije voće. Izvoz je zaustavljen u Indiju već 12 meseci.

I pored manje proizvodnje očigledno tržište diktira svoje uslove – nema ” spavanja” , treba stvarati brendove jabuka, stvoriti nove navike kod potrošaća ( snek za poneti – seckana jabuka u malim pakovanjima, sa prelivima, cimetom), stvoriti ” glad” za jabukom kao zdravim voćem. Veliki izvoznik jabuka u Kinu je bila SAD, ali trgovinski rat je uslovio smanjen uvoz iz SAD i zamena je nađena u jabukama sa Novog Zelanda (koji godišnje izvozi jabuka u svet u vrednosti od 488 miliona US dolara ).

Indija – veliki svetski potrošač i naša potencijalna šansa za izvoz jabuke beleži pad cena jabuke. Proizvodnja je niža nego 2017. godine , ali to nije dovelo do rasta cena. Zabrinuti su domaći proizvođači jer veliki uvoz jabuka iz inostranstva može dovesti u pitanje dalji razvoj gajenja jabuka. Ulažu se velika sredstva za podizanje novih plantaža, država pomaže domaće proizvođače … Savezna država je uvela visoke takse na uvoz jabuka nakon uvoza velikih količina jabuka iz SAD – a( taksa je čak 75% za uvoz iz SAD, za ostale zemlje 50%). Očigledno da svako štiti svoje domaće proizvođače – naš izvoz je na dugačkom štapu – trgovci i proizvođači iz Italije, Poljske, SAD su već prisutni na tržištu Indije. Da li se možemo izboriti sa njima ?. 

Septembar 2018. godine

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.