Tuesday 25.02.2020.
Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuke voskirajte sačuvajte kvalitet i težinu ploda

Jabuke voskirajte sačuvajte kvalitet i težinu ploda

Čuvanje jabuka tokom sledećih meseci je glavni zadatak, jabuke voskirajte to može da bude jedna od metoda. Sprečavate smanjenje težine plodova, razvoj bolesti i kvalitet ploda.

Razlozi za voskiranje jabuka –metoda čuvanja-Tonić Dejan

Kako bi se upoznali sa činjenicama vezanim za primenu voska na plodovima voća i dali odgovor na ovo pitanje, potrebno je razjasniti više aspekata ove mere. Pre svega, treba napomenuti da plodovi na površini prirodno formiraju sloj voska koji ima zaštitnu ulogu. Kod nekih sorti ovaj sloj tokom čuvanja postaje jako izražen (npr. Jonagold, Jonagored, Greni smit). Obzirom da se prilikom pakovanja, najčešće obavlja i pranje plodova, taj prirodni sloj voska se u manjoj ili većoj meri ukloni. Samim tim, mera nanošenja voska na plodove predstavlja na neki način, nadoknađivanje tog prirodnog sloja voska. Dakle, vosak ima višestruku ulogu u zaštiti ploda od propadanja.

Pre svega on umanjuje gubitak vode iz ploda. Kod plodova koji nisu presvučeni voskom, dolazi do odavanja vode kroz pokožicu. Može se reći da se već pri gubitku oko 5 % vode iz ploda na njegovoj površini mogu uočiti negativne promene koje ukazuju na dehidraciju. Gubitak vlage iz mesa ploda utiče negativno na njegov kvalitet. Ovo se pre svega uočava kroz gubitak čvrstine, sočnosti i karakteristične arome plodova i pojavi tzv. brašnjavosti mesa. Primena tankog sloja voska može smanjiti gubitak težine usled odavanja vode za 30-40 % i time produžava trajnost plodova . Osim opadanja kvaliteta, ne smemo zanemariti ni činjenicu da gubitkom vode iz ploda dolazi do smanjenja njegove mase.

Jabuke voskirajte, čuvajte ih do leta

Osim redukcije gubitka vode, vosak predstavlja prepreku za razvoj gljivičnih i bakterijskih patogena na površini plodova koji bi mogli uzrokovati njihovo ubrzano propadanje. Naime, za razvoj gljiva i bakterija potrebno je prisustvo vlage na površini ploda kako bi se mogli razmnožavati. Obzirom da vosak predstavlja hidrofobnu površinu, plodovi ne predstavljaju pogodnu podlogu za razvoj patogena Poznato je da se unutar plodova, i nakon berbe, nastavljaju metabolički procesi koji na kraju dovode do propadanja plodova. Za ove procese potrebno je da plodovi usvajaju kiseonik a oslobađaju ugljen dioksid. Tanak sloj voska umanjuje ili u potpunosti zaustavlja ova dva procesa i unutar ploda stvara izmenjenu atmosferu. Konkretno unutar ploda dolazi do nakupljanja ugljen dioksida, čime se usporava metabolizam plodova, što posredno utiče na produžetak perioda tokom kojeg plodovi zadržavaju svoje dobre osobine.

Svi plodovi su manje ili više osetljivi na oštećenja od izmrzavanja u čuvanju. Temperature na kojima će doći do oštećenja zavise do mnogo faktora ali se ukratko može reći da predstavljaju karakteristiku vrste i sorte.

Loše strane primene voska Neadekvatna primena voska može dovesti do pojave ožegotina na površini plodova. Obzirom da se plodovi tretiraju vrućim voskom, previsoka temperatura ili preduga izloženost ugrejanom vosku može izazvati oštećenja pokožice pa čak i unutrašnjeg tkiva ploda. Kao što smo već pomenuli vosak sprečava otpuštanje ugljendioksida i usvajanje kiseonika. Iako ova pojava ima pozitivne efekte po pitanju trajnosti plodova, ona može biti i štetna ukoliko se razmena gasova u potpunosti zaustavi i dođe do tzv. anaerobnog disanja unutar ploda. Ovakav proces dovodi do umanjenja kvaliteta plodova, a u drastičnijem obliku i do unutrašnjeg propadanja plodova.

Osim gore nabrojanih loših strana korišćenja voska, treba pomenuti i još neke. Pre svega, usled primene voska, povećava cena plodova. Ukoliko se aplikacija voska ne odradi na pravilan način može pojave ružnih beličastih fleka na plodovima.

Kako ukloniti vosak pre jela Postoji više načina da uklonite vosak sa jabuka. Pre svega možete oprati jabuke u mlakoj vodi, ovo će istovremeno pomoći i uklanjanju ostalih prljavština sa ploda. Rastvor sirćeta vam može pomoći u uklanjanju voska ili jednostavno možete koristiti krpicu na koju ćete staviti nekoliko kapi sirćeta da skinete vosak.

Pročitaj i ...

irig sajam perspektive voćarstva vivo sajam maline jabuke rusija uloga makroelemenata jabuka uvoz autohtone sorte jabuka boja jabuke izvoz poljoproizvoda jabuka boja djubrenje voćnjaka prinos kalijum reguliše savetovanje za jabuka voli rezidbu

Agronom na klik od Vas – aplikacija MapMyApple

Agronom u džepu! Aplikacija MapMyApple za uzgajivače jabuka je njihova desna ruka.