Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabukin smotavac napada – ponovite tretman i sačuvajte rod

Jabukin smotavac napada – ponovite tretman i sačuvajte rod

Jabukin smotavac – DRUGA GENERACIJA! Ovo je kod nas najopasnija štetočina plodova jabuke i u narodu je poznata pod imenom „jabučni crv“. Svake godine javlja se u većoj ili manjoj meri. Crvljivost plodova dostiže i do 80%. Zbog toga je njihova tržišna vrednost smanjena, teško se čuvaju i podložni su truljenju. Napada i druge vrste voćaka kao što su breskva, kruška, kajsija, dunja, šljiva i trešnja.

Ekonomski opravdano i ekološki prihvatljivo suzbijanje jabukinog smotavca je moguće samo na osnovu praćenja leta leptira prve i druge generacije pomoću feromona, odnosno feromonskih klopki. One se vešaju u krune voćaka, obično početkom maja meseca. Svakodnevno se klopke obilaze i beleži se broj ulovljenih leptira. U jednom zasadu jabuke površine 2 ha treba razmestiti 5 feromonskih klopki, a u manjim, najmanje 1-3 kako bi se procenio kvantitet štetočine jabukin smotavac. Veći broj feromona u voćnjaku pomaže izlovljavanju leptira, pa i manjem procentu „crvljivih“ plodova. Postoje i druge, mnogo preciznije metode za praćenje razvoja štetočine i za određivanje optimalnih rokova za suzbijanje, kao što je, na primer, na osnovu sume efektivnih temperatura, kontrolisana pojava leptira pomoću kaveza, polaganje jaja, piljenje gusenica i dr.

Jabukin smotavac napada – ponovite tretman i sačuvajte rod

Crvljivost plodova prouzrokuju gusenice (larve) ove štetočine. One su u početku beličastožute sa crnom glavom a kao odrasle poprimaju boju mesa. Pile se iz pojedinačno položenih jaja na površini plodova, ili na obližnjem lišću i grančicama. čim izadju iz jaja gusenice se ubrzo ubušuju u plodove, obično pored čašice ili peteljke, ili na mestu gde se plod dodiruje sa listom ili dva ploda međusobno. U toku ishrane buše manje više nepravilan hodnik sve do semene kućice, pri čemu se hrane i samim semenkama. Hodnici su puni izmeta. Napadnuti plodovi prevremeno sazrevaju i opadaju. Gusenice za 3-4 nedelje odrastu, napuštaju plodove, i odlaze u razne pukotine na deblu i granama, gde se u beličastim kokonima pretvaraju u lutke i kasnije leptire. Oni su tamno sive boje, slično kori stabala, dužine oko 1 cm. U voćnjaku su prisutni skoro tokom cele vegetacije.

Prvi let leptira najčešće počinje početkom ili sredinom maja, a drugi obično početkom jula. Prezimljava odrasla gusenica u paučinastom kokonu ispod ispucale kore stabla.

Timić Ivan
dipl.ing zaštite bilja

SAVET

U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi II generacije ove štetočine. Proizvođačima se u cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove preporučuje primena insekticida:

  • Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,016-0,02%.

 PIS Vojvodina

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.