Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Nevreme u Italiji oštetilo staklenike, čupalo stabla jabuka

Nevreme u Italiji oštetilo staklenike, čupalo stabla jabuka

Nevreme u Italiji – Veliko nevreme u regiji Trentino i Južni Tirol je uništilo veliki broj staklenika u kojima se gajila jagoda, dok je u Južnom Tirolu čupalo stabla jabuka , sa rodom na njima. Proene štete se tek očekuju, ali za proizvodnju u staklenicima je šteta 100% i posledice će se osećati i za par narednih sezona. Procene štete za Trentino za sada su na nivou od 250 – 300 miliona eura.

Južni Tirol je područje koje godišnje proizvede više od 950.000 tona jabuka ( to je 10 % ukupno proizvedene jabuke u zemljama EU i čak 40% organski uzgajane jabuke u EU ), na više od 18.500 hektara. Najveći broj proizvođača ima površine voćnjaka od 2,5 do 3 hektara – njih je više od 7.400 . Područje koje ima više od 2.ooo sati sunca godišnje, sa padavinama višim od 800 mm godišnje je idealno za uzgoj jabuka. Deo regije prema jugu je pretrpeo najveće štete – neki od voćnjaka više ne postoje. Kompletna stabla sa jabukama pred berbu su iščupana iz tla. Sorta Pink Lady je bila na redu za berbu, sorta koja beleži sve veću tražnju na tržištu EU.

Štete će ugroziti prihod velikog broja voćara u regiji i oni očekuju da država pokrene brzi postupak naknade štete jer u voćnjacima nova sadnja se može obaviti ove jeseni, ali do roda koji donosi dobit prolaze godine.

foto pixabay.com

Nevreme u Italiji

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.