Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Rod jabuka u Ukrajini, Poljskoj iznad očekivanja voćara

Rod jabuka u Ukrajini, Poljskoj iznad očekivanja voćara

Rod jabuka – U 2018. godini Ukrajina je zabeležila rekordan prinos jabuka, što je znatno smanjilo cene na domaćem tržištu . Prošle godine cene za jabuke u septembru i oktobru su bile  oko 20 UAH po kilogramu ( 0,62 eura za kilogram ), ove godine se kreće od 6 do 16 UAH / kg ( o,19 do 0,48 eura za kilogram ), zavisno od sorti.  Očekuje se da će cene jabuka  od novembra  porasti za  1-2 UAH svaki mesec u proseku, ( tri euro centa po kilogramu ) do sledeće berbe  .

Očekuje se da će do kraja 2018. povećanje ukupnog prinosa jabuka u Ukrajini iznositi 15% i premašiti 1,2 miliona tona. Jabuke su tradicionalno najpopularniji plod koji se gaji u Ukrajini; od ukupne proizvodnje voća oko 70% zauzimaju zasadi jabuka.

Izvoz jabuka iz Ukrajine u prvoj polovini 2018. godine dostigao 24.000 tona; 3,9 puta više nego u prvoj polovini 2017. godine. Za to je ostvaren devizni priliv od 8,2 milina US dolara, što je 5,3 puta više nego 2017. Glavni kupac ukrajinskih jabuka ostaje Belorusija, koja povećava svoje uvozne količine. 

Rod jabuka

Poljska – voćari su se ove godine susreli sa velikim problemom – proizvode više od 4,2 miliona tona jabuka. Cena jabuka su pale za više od 60% i samo veliki proizvođači će uspeti da prodaju sve svoje jabuke dok manji proizvođači se moraju sami snalaziti. Veliki deo će jabuka biti upotrebljen za sokove, džemove, koncentrate, ali … Proizvođači koji planiraju za više godina unapred počeli su delikom i značajnom sajmu a traže nova tržišta, posećuju velike sajmove – poslednji je bio u Indiji, sada se pripremaju zasajam u Madridu, na sajmu voća i povrća.

Izlaz za uporne voćare i one koji vide dalje je organski uzgoj jabuka. Pored toga što se očekuje manje jabuka sledeće godine uzgajane konvencionalno, mnogi sade nove jabučnjake. Organska jabuka po ceni je veoma primamljiva jer su na tržištu Poljske cene više za čak 200%. Očekuju da država pomogne uzgajivače jer ovako visoki prinos neće moći da se ekvivalentno naplati. 

Srbij ove godine beleži oko 420.000 tona jabuka, cene od 25 do 35 euro centi za kilogram. Da li voćari mogu čekati da voćnjaci u našem okruženju dospeju na puni rod, da u Rusiji, Belorusiji nove plantaže ” zatrpaju ” tržište? Očigledno treba gledati uperiod za pet godina unapred. Prerada je prvi korak ka povećanju prihoda voćara i ” rešavanja ” pretrpanosti tržišta svežom jabukom. Sledeće je organski uzgoj jabuka i njihov izvoz ili njihova prerada i tada krenuti u izvoz.

Petar Jovičić

Foto pixabay.com

Rod jabuka u Ukrajini, Poljskoj

Pročitaj i ...

vino od kupina sorta nega razmnožavanje kupine kupina čester đubrenje kupine

Razmnožavanje kupine putem izdanaka i bočnih grančica

Krajem jula i početkom avgusta je prilika da razmnožite svoje kupine putem bočnih izdanaka.