Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Upoznajte MapMyApple – Vašeg “džepnog agronoma”

Upoznajte MapMyApple – Vašeg “džepnog agronoma”

Svedoci smo da se u poslednjih 100 godina dosta toga promenilo. Promenila se klima, sastav zemljišta, preparati koji se koriste. Samo znanje i iskustvo više nisu dovoljni.

Digitalizacija u zadnjih par godina ima sve veći uticaj na sve sfere života pa tako i poljoprivredu i kvalitet prinosa. Tako su danas dostupni čak i roboti koji umesto sezonskih radnika u pojedinim voćnjacima obavljaju branje jabuka. Kada je reč o proizvodnji tu je i dalje ljudski faktor nezamenljiv a tehnologije koje su nam dostupne, poput raznih senzora, dronova i aplikacija za pametne uredjaje su osmišljene da pomognu da se posao obavi brže, preciznije i pouzdanije.

Svaki proizvodjač jabuke zna da je za visoke prinose i dobar kvalitet potrebno pravilno i na vreme primenti najvažnije agro-mere. To podrazumeva evidentiranje obavljanja radova na svakodnevnom
nivou. Digitalne tehnologije koje su danas dostupne proizvodjačima pamte i obrađuju veliku količinu informacija i tako olakšavaju praćenje promena do kojih dolazi u proizvodnji i prinosu u vremenu.

Kada je reč o uzgoju jabuke, tehnologije omogućuju da unosom osnovnih podataka o Vašem zasadu dobijete kompletne planove za uzgoj svih sorti jabuka. MapMyApple je aplikacija za mobilni telefon napravljena u komunikaciji sa proizvodjačima jabuke kako bi eliminisala njihove najveće poteškoće u proizvodnji.
Oblikovana u saradnji sa svetskim stručnjacima za uzgoj jabuke, ona predstavlja odličnog saveznika za svakog voćara, jednostavna je za korišćenje i dostupna svima.

Kako funkcioniše MapMyApple?

MapMyApple pruža dnevno ažurirane planove za navodnjavanje i fertirigaciju koji su usklađeni sa meteorološkim i klimatskim uslovima – od dnevnih temperaturnih kretanja do količine padavina. Na osnovu uslova sredine u kojoj se nalazi Vaš voćnjak, aplikacija vrši procenu pojave štetočina i bolesti. Koristeći se utvrđenom verovatnoćom pojave, MapMyApple nudi plan zaštite koji podrazumeva vrste preparata i količinu koju bi trebalo da primenite.

MapMyApple
Kako izgleda aplikacija MapMyApple

Uz pomoć lokacije, a zahvaljujući satelitima, ova aplikacija omogućava da na svom telefonu pratite i vremenske prilike kao i rizik od pojave sušnih polja putem satelitskih snimaka parcela.

Ova aplikacija dostupna je na srpskom, makedonskom i engleskom jeziku. Za više informacija posetite njihov vebsajt.

Pročitaj i ...

Jabuke izvoz borovnica jabuka gala Evropa berba jabuka rodila

Izvoz jabuka daje više prihoda, koja su to nova tržišta?

Manje jabuka u Evropi, izvoz je uslov veće zarade. Kako se Srbija snalazi na tržištu i gde su nova tržišta?