Najnovije vesti
Početna » konkursi » Podsticaji za biljnu proizvodnju od sutra

Podsticaji za biljnu proizvodnju od sutra

Podsticaji za biljnu proizvodnju – od 1, februara se mogu podneti zahtevi za dobijanje 18.000 dinara po hektaru, do maksimalno 100 hektara.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u iznosu od 18.000 dinara po hektaru, biće raspisan sutra, 1. februara, a poljoprivredni proizvođači će svoje zahteve moći da podnose do 1. marta 2024. godine.

Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, neophodno je da poljoprivrednik izvrši obnovu registracije za tekuću godinu u eRPG.

Podsticaji za biljnu proizvodnju – od sutra

Podsećamo da od ove godine pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun. Podsticaje neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Pravo na podsticaje se ne može ostvariti za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup, odnosno na korišćenje, osim za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzeo u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.

Opšte odredbe:

1./ Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je: upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalazi se u aktivnom statusu;

2./ PRE podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u RPG izvršilo obnovu registracije za tekuću godinu,

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje: za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene u RPG površine pod odgovarajućom biljnom kulturom u skladu sa Šifarnikom biljne proizvodnje i druge namene zemljišnih parcela, koji je sastavni deo propisa o registraciji poljoprivrednih gazdinstava, osim prirodnih livada i pašnjaka u okviru grupe kultura krmno bilje, kao i neobrađenog zemljišta do najviše 100 ha koje obrađuje u svoje ime i za svoj račun.

Pročitaj i ...

podsticaji 2019 manifestacija konkurs za turizam lorist sajam lorist novi sad turizam na selu ruralni razvoj

Konkurs ruralni turizam AP Vojvodine

Konkurs ruralni turizam AP Vojvodine vredan 20 miliona dinara. Maksimalni iznos bespovratnih sredstvava 2 miliona …