Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Molibden pomaže biljkama da rastu

Molibden pomaže biljkama da rastu

kupus

Molibden mikroelement je odgovoran za vezivanje azota iz vazduha. Za normalan rast i razvoj biljaka potrebni su makro i mikroelementi koji biljke jednim delom uzimaju iz prirode a ostali deo im dajemo putem đubrenja. Molibden (Mo) je jedan od mikroelemenata koji se pored gvožđa, mangana, bora, cinka i bakra smatra bitnim u ishrani biljaka ali mu nije dovoljno posvećena pažnja. Molibden ulazi u sastav hloroplasta biljke, pa time predstavlja važan činilac fotosinteze. Pored toga, reguliše transport gvožđa kroz biljku i doprinosi usvajanju azota formiranog od leguminoza. Količine molibdena u zemljištu su vrlo male, ali ni potrebe biljaka u molibdenu nisu velike. To se nikako ne sme shvatiti kao tvrdnja da molibden nije bitan za život biljaka, pošto pri njegovom nedostatku dolazi do krupnih poremećaja u životu biljaka.

Molibden pomaže biljkama u transportu Fe

U alkalnim zemljištima količine molibdena su najčešće dovoljne za ishranu biljaka. Međutim, u zemljištima koja su kisela količine pristupačnog molibdena nisu dovoljne za ishranu biljaka, pa se neke od njih ne mogu gajiti na ovim zemljištima (npr. lucerka). To znači da biljke koje nemaju dovoljno molibdena ne iskorišćavaju azot u potpunosti i ne sintetišu belančevine, a bez toga nema ni rasta biljaka.

Nedovoljne količine molibdena sprečavaju vezivanje azota iz atmosfere, pa biljke ne mogu da se hrane ovim elementom na pomenuti način.  Molibden ulazi u građu fermenata koji redukuju nitrate a isto tako i u građu fermenata koji vezuju azot iz vazduha. Naime, reč je o složenom sistemu za vezivanje azota koji se zove nitrogenaza. U nedostatku molibdena listovi biljaka postaju marginalno hlorotični sa smotanim ili kupasto izbočenim rubovima. Količine molibdena za ishranu biljaka nisu velike pa je često dovoljno potopiti seme u rastvor neke soli koja sadrži molibden da bi se podmirile potrebe biljaka. Ovo nije slučaj samo sa molibdenom pošto je tako moguće davati potrebne količine i drugih mikroelemenata koje su važne za rast i razvoj biljaka.

Biljke osetljive na nedostatak molibdena: kupus, brokoli, karfiol, zelena salata, grašak, španać, paradajz, lucerka, detelina, soja, duvan, vinova loza.

Milica Popadić, dipl.ing. ratarstva i povrtarstva

 

Pročitaj i ...

krompirova zlatica moljac krompira

Krompirova zlatica – zaštita u pravo vreme rešava sve

Najveća štetočina krompira je krompirova zlatica koja može da uništi biljku i tako ostavi uzgajivača bez berbe.

Leave a Reply