Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Regulatori rasta za povrće u vrtovima

Regulatori rasta za povrće u vrtovima

Često se koriste regulatori rasta za bolji rod i kvalitet povrća. Od prirodnih regulatora rasta i razvoja biljaka imamo stemine i algazole, a i jedan i drugi su na prirodnoj bazi. Za stemine se smatra da je prirodni bioregulator koji utiče na povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta biljnih proizvoda.

Koriste se već duže vreme ne samo kod povrća već i kod drugih vrsta, kao npr. u ratarstvu, voćarstvu i krmnim kulturama. Po hemijskom sastavu sadrže kompleks fitohormona (geberelin, citokinin, auksin) i kompleks medijatora (aminoorganske kiseline i njihove derivate ).

Algazor je prirodno vodotopivo organsko đubrivo u tečnom stanju, a proizvodi se iz posebnih vrsti morskih algi Severnog mora. U povrtarstvu se koriste sledeći stemini koji su prilagodjeni za potrebe različitih kultura, i to:

  1. Tomatostemin za: paradajz, paprika, plavi patlidžan, grašak, boranija, bob, krastavce, tikvice…
  2. Zeastemin za kukuruz
  3. Solanostemin za: krompir, mrkva, peršun, pastrnjak, celer, cveklu, rotkvu, luk
  4. Grinstemin za: kupusnjače (kupus, kelj, karfiol, keleraba), salata, endivija, blitva, spanać
  5. Melastemin za: lubenicu, dinju

Regulatori rasta za povrće u vrtovima

Primena ovih bioregulatora se preporučuje na dva načina:

  • Da se seme tretira pre setve u vidu zaprašivanja
  • U toku vegetacije usev isprskati u jedan ili dva navrata prema upustvu. Stemini ne pokazuju rezidualna svojstva na biljke, nisu toksični za biljke, domaće životinje, pčele, kao i za čoveka. Stemini deluju na tretirano seme, tako što povećava energiju i ukupne klijavosti, veći broj korenčića pa je značajno brži početni porast, uvećava se intenzitet fotosinteze i respiracije što sve to pozitivno utiče na ranije sazrevanje, povećanje prinosa i stvaranje boljeg kvaliteta proizvoda.

Pročitajte i: Klijavost semena

Algazor je prirodno vodotopivo organsko đubrivo u tečnom stanju, a proizvodi se iz posebnih vrsti morskih algi Severnog mora. Sastav algazora je od različitih materija i aktivnih komponenti:

  1. mikroelementi (gvoždje, mangan, cink, bor, bakar, molibden) koji deluje kao katalizator.
  2. hormoni (citokinin, geberilin, indol sirćetne kiseline) koji deluje na povećanje biljaka.
  3. organske materije koje sadrže organsku kiselinu, laminakin, manital.

U algazoru se nalaze još i mikroelementi, azot, fosfor, kalijum i kalcijum. Algazor povećava prinos, ubrzava porast, poboljšava kvalitet čuvanja proizvoda, povoljno utiče na zdravstveno stanje celokupne biljke, bolje iskorišćavanje biljnih hraniva i drugo. Primenjuju se kada biljke dostignu porast od najmanje 3-4 listova pa nadalje.

Vladica Stefanović, dipl. ing. poljoprivrede

Pročitaj i ...

kupusna sovica buvači

KUPUS zaštitite ga na vreme od štetnika

Kupus zaštitite ga na vreme jer stalne promene klime (sistem toplo – hladno iz dana …

Leave a Reply