Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Gorivo najzad po nižoj ceni za poljoprivrednike

Gorivo najzad po nižoj ceni za poljoprivrednike

Gorivo najzad po nižoj ceni – Odluka Ministarstva poljoprivrede da dodeli dve milijarde dinara za subvencije za dizel gorivo je stigla na red. Od 1. marta 2019. godine će biti omogućeno da poljoprivrednici ostvare 20 dinara po litri goriva. Maksimum je 60 litara po hektaru, za 20 hektara – preko toga nije moguće ostvariti subvencionisani dizel. U strukturi gazdinstava 25,3% je veličine od 2 – 5 hektara, 18% je posed veličine od 5 – 10 hektara dok je 12,7% gazdinstava u veličini od 10 – 20 hektara. To je verovtno bilo odlučujuće pri donošenju maksimuma za subvencije goriva – 56% gazdinstava sa površinom do 20 hektara je obuhvaćeno ovom merom.

Uz priložen obrazac poljoprivrednici će u roku od 5 dana dobiti novac nazad. U roku od 1. marta do 30. aprila 2019. podnosite zahtev Upravi za trezor, dotle će trajati ova mera. Mera subvencionisanja goriva je bila ukinuta 2015. godine i sada će poljoprivrednici moći da ostvarene uštede usmere u setvu kvalitetnijeg semena i optimalnu upotrebu đubriva.

Prema računicama gorivo učestvuje od 20 do 30% u troškovima setve. Treba pozdraviti ovako donetu meru, ali će se verovatno mnogi razočarati visinom subvencije od “samo” 20 dinara po litru. Neka udruženja su predviđala do 50 dinara po litru – očito ništa od toga. Zato, uzmite šta se nudi jer ko zna dokle će trajati.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

vocnjak uticaj niskih mraz preti mraz u

Novi sistem zaštite od mraza, “obucite” voćnjak ledom?

Sistem zaštite od smrzavanja cvetova, zametnutih plodova u voćnjaku je pravi izbor.