Wednesday 22.01.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Ovas biljka daruje bogato zrno u skromnim uslovima

Ovas biljka daruje bogato zrno u skromnim uslovima

ovasOvas biljka daruje – Ovas je nekada bio osnova za hleb. Zrno je bogato mastima i b – glukana. Veoma je kvalitetna hrana za stoku. Pre gajenja soje ovas je bio glavni izvor proteina. Proleće je prilika za setvu jarih sorti NS Dunav već krajem februara jer podnosi minus temperature ( daje zrna sa 15-16% proteina) kao i NS Sedef golozrni ovas ( sa 15-20% proteina u zrnu). Kako ga gajiti ovas sa pozitivnim ekonomskim efektom – savetuje vas Dragana Jelić, master menadžer.

Ekonomičnost i rentabilnost gajenja ovsa u Srbiji – Ovas (Avena sativa L.) je stara ratarska biljka višestruke namene. On se smatra biljnom vrstom specifičnog i posebno kvalitetnog hemijskog sastava zrna i slame. U najstarije vreme zrno ovsa se koristilo za spravljanje hleba. Danas se vrlo malo koristi za spravljanje hleba, ali se kao specijalitet koristi za ishranu ljudi.

Privredni značaj ove biljne vrste proističe iz kvaliteta njegovog zrna, kao i skromnih zahteva prema uslovima gajenja. Ovas je biljka humidnijih i hladnijih područja. Prednost gajenja ovsa u odnosu na druga strna žita je tome što uspeva i u skromnijim uslovima proizvodnje, na zemljištima kisele reakcije i manjih proizvodnih sposobnosti. Poslednjih godina, potražnja za ovsem je sve veća, jer je zbog svojih dijetetskih osobina i biološki visokovrednih hranljivih materija sadržanih u zrnu, pored za ishranu stoke koristan i važan u ishrani ljudi. Najvažnije hranljive materije ovsa su masti i proteini, kao i dijetetske materije b-glukani. Relativni sadržaj svarljivih hranljivih materija u zrnu ovsa povećava se sa smanjenjem udela plevica, a posebno kod golozrnih formi.

Dakle, ovas se upotrebljava kao zrno, ali i kao zelena hrana i silaža za ishranu stoke. Za ishranu ljudi koristi se oko 5%, a za industrijsku preradu oko 30%. Zrno ovsa je najbolja koncentrovana hrana za sve vrste stoke, posedno za ishranu konja. Veliki značaj ima u ishrani priplodnih grla konja, kao i za razvoj podmladka. Takođe, i muzne krave povećavaju mlečnost, stimuliše se nosivost kod koka nosilja, rast jagnjadi i ovaca. Ovas se ceni kao izuzetno hranivo i u ishrani krmača prasilja, zbog povećanja njihove mlečnosti. Kod živine pri ishrani sa zrnom ovsa smanjuje se mortalitet i produžava nosivost. Otuda, se ovas kao najkvalitetnija ratarska krmna biljka koristi i kao krmna jedinica u balansiranje obroka u ishrani stoke.

Ovas biljka daruje

Pored zrna ovas ima meku, finu slamu i plevu. Koristi se kao čist usev ili združeni usev sa grahoricom I graškom za spravljanje vrlo kvalitetne zelene hrane ili za silažu.

Od ovsa se industrijskim putem proizvodi veći broj proizvoda, kao što su: ovseno brašno, griz, ovsene pahuljice, kako, fleknice, razni želei itd. Ovi proizvodi imaju veliku hranljivost i svarljivost. Zbog toga se koriste za ishranu dece i bolesnika. Ovas se koristi I za spravljanje podloga u proizvodnji raznih bio – preparata. Belenčevine iz zrna ovsa su su veoma svarljive, a ulje uvelikoj meri čine nezasićene masne kiseline što poboljšava kvalitet maslaca.

Pored hranljivih materija zrno i pahuljice ovsa sadrže veće količine vitamina A, B1, B2i PP. Zelena krma bogata je i aminokiselinama. Mlade biljčice sadrže I dosta vitamina C dok ga zrelo zrno ne sadrži. Zrno ovsa je bogato proteinima, uljem, skrobom, celulozom, šećerima i mineralnim materijama. Ovas ima veoma kvalitetne belančevine velike rastvorljivisti i svarljivosti. Ima kvalitetno ulje i bogato je aminokiselinama tipa lizina 0,4% i triptofana 0,14%. Zbog povoljnog hemijskog sastava zrna i njegovog dijatetskog značaja za bolesnike dosta se koristi za spravljanje specijalnih hlebova, za proizvodnju kaše, ovsenih pahuljica, krupice, kuvanog zrna i variva.

U našoj zemlji postoje veoma povoljni zemljišni I klimatski uslovi za gajenje, uglavnog jarog ovsa, kako u ravničarskim, tako i u brdsko-planinskim područjima uz primenu pravilne tehnologije proizzvodnje, počev od izbora sorte pa sve do žetve i čuvanja zrna ovsa.

Dragana Jelić, master menadžer

Pročitaj i ...

pšenica napad suzbijanje korova rok setve

Mraz na njivi pšenica bez zaštite snežnog pokrivača

Pšenica pod snegom može mirno da "spava" ali bez snega, uz mraz od više dana stvara brigu poljoprivrednicima