Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Izgradnju štale učinite jednostavnijom – bez 2 zida

Izgradnju štale učinite jednostavnijom – bez 2 zida

Velika finansijska sredstva se izdvajaju za izgradnju štale dok postoji način da to bude sa znatno manje sredstava. Često se uzgajivači “zalete” i finansijski se preopterete za troškove objekta koji mogu opteretiti prihode od mleka narednih godina više od optimalnih granica i dovesti do gubitaka.

Štala za muzne krave – kako da objekat bude jednostavan a kvalitetan? Autor dipl. ing. stočarstva Goran Joksić.

Krava je domaća životinja koja voli što prirodnije ambijentalne uslove. Nikako ne podnosi zatvorene, skučene i neprovetrene prostorije. Zbog velikog značaja koji ova vrsta stoke ima, potrebno joj je obezbediti da se oseća što komfornije i opuštenije kako bi dala maksimalne proizvodne rezultate. Veliku grešku pravi onaj poljoprivredni proizvođač koji u jesenjim i zimskim danima zatvori sva vrata i prozore na objektu za goveda. Na žalost kod nas je još uvek mnogo takvih stočara.

Tako se u staji stvara amonijak, ogromna vlaga, krave su neraspoložene, uznemirene i konačno mlečnost jedinki i kvalitet mleka opadaju.

Bilo da se radi o vezanom ili slobodnom sistemu držanja krava, potrebno je napraviti objekat bez tavanice, sa dosta svetla, visine na najnižem delu 2,5m, a do najvišeg dela krova 4 metra. Neophodno je da ulaz u objekat bude dovoljno širok da traktor može nesmetano da uđe. Hranidbeni hodnik je u srednjem delu, a prema jaslama ne sme da ima nikakvih zapreka, da bi se hrana koja ispadne iz jasala lako vratila. Najbolja je dužina ležišta od 180 cm. Obratiti pažnju da uvek ima dovoljno čiste, suve prostirke i stalno prisutne čiste pijaće vode u pojilicama.

Kravama niska temperatura nimalo ne smeta, pa je zabluda da u vreme hladnih dana treba potpuno zatvoriti objekat. Naprotiv, neophodno je stalno prisustvo čistog vazduha.

Izgradnju štale pojeftinite

U Francuskoj, kao i u drugim razvijenim zemljama, krave se često drže slobodnim načinom držanja i rado idu van objekta na sneg. To je dokaz da vole što prirodnije i jednostavnije uslove, a ništa im ne smeta hladnoća u pogledu proizvodnih rezultata. Odlična varijanta je da se pri gradnji objekta potpuno izostave uzdužne strane (da se uopšte ne prave).

Kada počnu hladniji dani bale slame se poređaju, umesto uzdužnih zidova, sve do krova. Sa dolaskom proleća jedan po jedan sloj bala slame se skida tako da sve do dolaska toplijih dana uzdužne strane su potpuno otvorene. Ovakav način izgradnje štale se u praksi pokazao kao veoma dobar. Za životinje se stvara odličan ambijent, prijatno im je, zdravije su i dugovečnije. Samim tim daju više mleka a veoma je značajno istaći značajnu uštedu u finansijama kod ovako napravljene staje. Naime štala za 20 muznih krava ovako napravljena košta 250.000 dinara. To je značajna ušteda u odnosu na zidane, klasične objekte.

Najzad interesantno je napomenuti i korišćenje peska za prostirku. Naime, umesto raznih varijanti prostirke, čak i slame, u razvijenim zemljama Evrope i Amerike sve više se koristi pesak. Pokazalo se da on ima više pozitivnih strana u odnosu na druge vidove prostirke za krave. Detaljnije o pesku kao odličnoj vrsti prostirke i prednosti u odnosu na druge vrste u posebnom članku.

Pročitaj i ...

hrana u svetu

Hrana u svetu, insekti kao slasni obrok za poneti ?

Testenina obogaćena proteinima od skakavaca? Šta sve može da se proizvede i proda?