Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Kuhinjska so u ishrani životinja je neophodna

Kuhinjska so u ishrani životinja je neophodna

Bez kvalitetnih mikroelemenata u hrani nema ni uspeha u uzgoju. Kuhinjska so je jedan od elemenata neophodnih u ishrani životinja.

Kako to obezbediti u uzgoju savetuje savetodavac PSSS Negotin
Radosavljević Dragan

Mikroelementi u ishrani životinja: kalijum, natrijum i hlor

Ova tri elementa treba da budu stalno prisutni u hrani, jer organizam ne stvara rezerve ovih elemenata, osim delimično natrijuma i hlora. Ovo se kompenzuje smanjenom ekstrakcijom u slučaju nedovoljnog priliva hranom. Deficit K se uglavnom ne javlja, jer ovog elementa ima u stočnoj hrani znatno više nego što su potrebe životinja. Sasvim je drugačije sa Na i Cl. Njih po pravilu nema dovoljno u stočnoj hrani i moraju se stalno davati u vidu kuhinjske soli.

Kalijum se nalazi uglavnom u ćelijama a izlučuje se urinom i izmetom. Potrebe u K kreću se između 0,2 i 0,3% obroka, i ima ga obično dovoljno u hrani.

Potrebe u natrijumu iznose 0,15 do 0,20% obroka. Pošto ga toliko pouzgoj svinja pravilu nema u hrani mora se posebno davati i to u vidu NaCl. Hlor se u izvesnoj količini deponuje u koži i potkožnom tkivu. Potrebe u Cl iznose 0,3% obroka. Obezbeđuje se dodavanjem kuhinjske soli.

Pročitajte i: Manje vitamina i minerala šteti

Natrijumhlorid – posebno davanje kuhinjske soli u ishrani stoke predstavlja najstariju praksu korigovanja ishrane deficitarne u natrijumu i hloru. Pored zadovoljavanja fizioloških potreba u Na i Cl, so se danas daje i kao začin tj. u višku iznad fizioloških potreba, jer je poznato da stimuliše salivaciju i aktivnost amilolitičkih enzima. Znači deluje kao stomahikum.

Kuhinjska so u ishrani stoke

NaCl se daje u količini do 0,5% obroka za sve domaće životinje, uključujući u tu vrednost i sadržaj Na Cl u hrani.

Domaće životinje mogu da izdrže više meseci bez soli, a da ne pokažu simptome deficita. Ukoliko uskraćivanje soli traje duže, životinja gubi apetit i težinu, produkcija opada, poremećena je reprodukcija i na kraju dolazi do uginjavanja.

Životinje dugo vremena ekonomišu sa onim minimalnim količinama iz hrane smanjenjem ekskrecije. Na davanje soli životinje vrlo brzo reaguju, simptomi deficita nestaju.

Pročitaj i ...

vitamin a tov junadi izbor ishrana teladi stočni kvasac pravilnik podsticaji

Tov junadi izbor najboljih prema rasi, vrsti hraniva

Tov junadi  izbor najboljih – Tokom decenija Srbija nije uspevala da izveze dovoljno junećeg mesa …