Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Mleka puno, ali to zahteva mnogo kvalitetne hrane

Mleka puno, ali to zahteva mnogo kvalitetne hrane

Mleka puno ali puno i kvalitetne hrane. Koze moraju imati sve neophodne vitamine i minerale da budu “u formi” da bi zadovoljile zahteve vlasnika za velikom dnevnom količinom mleka.

Savetuje Vas dipl. ing. stočarstva Ivica Tomić PSSS Vranje

Zbog visoke proizvodnje mleka,ishrana koza mora da bude potpuna u pogledu količine i kvaliteta. Nedostatak minerala i vitamina u hrani često dovodi do smanjenja proizvodnje,do oboljenja, a ponekad i do uginuća. To naročito važi za podmladak. Dokazano je da se zbog nedostatka suštinski važnih hranljivih materija u obroku, uglavnom minerala i vitamina, značajno smanjuje otpornost. Koze postaju prijemčIjive na razna oboljenja.

Mleka puno ali puno i kvalitetne hrane

NAJČEŠĆA SU

  • rahitis i razmekšavanje kostiju,kao i
  • oboljenje mišića mladih životinja (mišićna distrofija).

RAHITIS je oboljenje podmlatka. Nastaje usled nedostatka kalcijuma, fosfora i vItamina D. Kosti su bez ovih minerala mekane, pa dolazi do njihovih iskrivljivanja, zglobovi debljaju a pojavljuje se i hramanje. Kod mlečnih koza dolazi do gubljenja ovih minerala iz kostiju, pa se javljaju isti simptomi kao kod rahitisa jaradi.

Da ne bi dolazilo do rahitisa mladih i osteomalacije starih životinja,neophodno je da se u hrani uspostavi pravilan odnos kalcijuma i fosfora. Pored ovih minerala obolelim životinjama se daje i vitamin D.

MIŠIĆNA DISTROFIJA je takođe bolest mladih životinja.Posledica je nedostatka selena i vitamina E.Rasprostranjena je u pojedinim reonima,najčešće brdsko planinskim,a ispoljava se otežanim i ukočenim kretanjem,ležanjem i teškim ustajanjem..Bolest nastaje zbog promena u mišićima.Ako promene zahvate i srce,životinja može i da ugine.Iako su životinje obolele apetit im je očuvan.

Oboljenje mišića najlakše je sprečiti ako se kozama u zadnjem mesecu bremenitosti daje selen i vitamin E, u vidu injekcija ili oralno.

Pročitaj i ...

sir vino proizvodnja plasman

Kombinacija sir i vino – kako napraviti “pijani” sir i brend?

"Pijani" sir - novost koja može da Vam obezbedi dobar prihod i uživanje da stvarate nešto novo u Srbiji.