Wednesday 22.01.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Ovce dnevna potreba za vodom pet litara

Ovce dnevna potreba za vodom pet litara

Ovce dnevna potreba za vodom. Voda čini preko 50% telesne mase organizma odrasle ovce. Pojedina telesna tkiva ovaca sadrže 70-90% vode. Iz tog razloga ovce imaju značajne zahteve u vodi, koje se tokom jednog dana kreću prosečno 5 l. Voda je neophodna za normalno odvijanje svih telesnih funkcija. Nedovoljno snabdevanje vodom dovodi do poremećaja u organizmu i do smanjenja proizvodnje,  težim slučajevima deficita do uginuća. Na dnevnu količinu konzumirane vode u velikoj meri utiču klimatski uslovi, količina i sastav konzumirane hrane i starost životinja. Ovce konzumiraju znatno veće količine vode tokom leta nego zimi, a više kad konzumiraju suvu hranu nego pri konzumiranju korenasto-krtolastih ili drugih sočnih hraniva.

Pored ovoga na konzumiranje vode mogu uticati i sledeći parametri: fiziološko stanje organizma, fizička forma hrane, ambijentalni uslovi, temperiranost i kvalitetu vode, prisutnost povećane količine mineralnih i azotnih materija.

Ovce dnevna potreba za vodom pet litara

Voda je vrlo važna i neophodna za uspešnu proizvodnju ovaca. Ovce moraju imati stalno na raspolaganju dovoljne količine sveže i pitke vode. Najbolje je da se ovce napajaju svežom, po mogućnosti izvorskom vodom, ujednačene temperature, tako da je mogu uzimati u skladu sa potrebama u skladu sa već spomenutim faktorima, a posebno količinom i sastavom konzumirane SM hrane, kao i fiziološkim statusom i proizvodnošću.
Količina potrebne vode obično iznosi 2-3 puta više od koli?ine konzumirane SM hrane, i kreće se u granicama od 3-5 kg po odrasloj grlu dnevno.

dipl.inž. Goran Zlatković

Pročitaj i ...

ishrana priplodnih prirodni načini

Ishrana priplodnih ovnova za siguran uspeh

Kvalitetna ishrana garantuje dobre rezultate u oplodnji ovaca.