Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Ovčije mleko kao lek, bogati izvor proteina

Ovčije mleko kao lek, bogati izvor proteina

Ovčije mleko kao lek, bogati izvor proteina je slabo zastupljen u potrošnji. Neopravdano zapostavljeno ovčije mleko se često koristi samo kao osnova za proizvodnju sireva. Značaj ovčijeg mleka je tema teksta – autor Nenad Vujčić dipl. ing. stočarstva PSSS Srbija.

Zbog posebne važnosti za ishranu poslednjih godina ovčije mleko se preporučuje i od Svetske zdravstvene organizacije. Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti mleka, koje je iz neopravdanih razloga neznatno zastupljeno u jelovniku savremenog čoveka.

Za razliku od naše, stare civilizacije su znale da cene ovaj proizvod, za koji se veruje da je spasao čovečanstvo. Postoje podaci da je korišćeno još pre osam hiljada godina, kao jedini izvor mlečnih belančevina. Sada je zastupljeno samo tri do pet odsto u odnosu na ostale vrste.

Posebno je zanimljivo da se u zemljama sa najrazvijenijim ovčarstvom, Australiji i Novom Zelandu, uopšte ne proizvodi mleko. Stanovništvu stoje na raspolaganju jedino uvozni delikatesni sirevi, koje koriste u malim količinama. Izuzetak su siromašne afričke i azijske zemlje, gdje je ovčje mleko veoma traženo. Kao i na mediteranskom području, u kojem su i najveći svetski proizvođači ovčijih sireva. To su, pre svega, Turska, Francuska, Grčka, Italija i Španija.

Smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mleka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene. Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u mleku nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.

Ovčije mleko kao lek

Inače, sadrži dva puta veću količinu mlečne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mlečnog šećera, laktoze, izjednačeno s kravljim.

Pročitajte i: Proizvodnja sira – brendiranje, kvalitet, dizajn…

brend proizvoda konkurs prerada mesa mleka sir plsman sira sufinansiranje troškova vino fest

Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrednost od svežeg mleka. Posebno sirevi, koji mogu da se koriste kao izvanredna dijetetska hrana tokom lečenja želudačnih bolesti, dijabetesa i drugih. Dijabetičarima se preporučuje i kiselo mleko, jogurt, napici s dodatkom voća.

Ovčije mleko je u tehnološkom smislu izvrsna sirovina, jer sadrži visok procenat kazeina u odnosu na ostale belančevine. To znači da se od njega dobijaju najkvalitetniji sirevi. Među poznatim su rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir i drugi.

Pročitaj i ...

Mleka puno, ali to zahteva mnogo kvalitetne hrane

Puno mleka u muži zahteva bogatu ishranu sa mnogo minerala i vitamina.