Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Pojilice za svinje za pravilan i efikasan tov

Pojilice za svinje za pravilan i efikasan tov

Pojilice za svinje – Dobar prirast i dobra konverzija hrane pri tovu se ostvaruje samo kada pružimo dobre uslove i negu životinjama. Svinje se napajaju isključivo individualnim pojilicama.

U praksi se koriste tri tipa ovih pojilica:
1. sisaljke,
2. šolje i
3. prskalice.

Individualne pojilice za svinje postavljaju se tako da opslužuju 10 do 12 grla. Postavljaju se iznad prljavog (mokrog) dela boksa, i to tako da im se iz hodnika može lako prići radi kontrole, zamene, čišćenja i održavanja.
Kod sisaljka treba ostvariti protok od 0,6 do 0,7 l/minuti, a kod šolja 1-1,2 l/minuti. Preporučena vrednost je minimalna, kako bi se izbeglo prskanje, nepotrebno rasipanje vode i gubici, kvašenje i prljanje boksa i razređenje tečnog stajnjaka u kanalima za izđubravanje. Pritisak vode na pojilicama, iz istih razloga, treba da bude što manji, čak i ispod 1 bar.

Pojilice za svinje za pravilan i efikasan tov

1. Pojilica tipa sisaljke

Sisaljke (cucle) se izrađuju u dve dimenzije: manje koje se koriste za napajanje prasadi do 30 kg i veće koje se koriste za napajanje starijih kategorija svinja.

2. Pojilice tipa šolja

Ovakve pojilice su, mada veoma kvalitetne i dobro prilagođene nameni, kod nas veoma malo zastupljene. Posebno treba obratiti pažnju na visinu postavljanja pojilice. Često se ispod pojilice postavlja jedan stepenik, na koji svinja mora da stane prednjim nogama dok pije vodu. Kod pojilica tipa šolja, postavljanje stepenika je čak obavezno. Horizontalno rastojanje od ivice šolje do ivice stepenika treba da iznosi 6-22 cm, zavisno od uzrasta grla.

3. Pojilica tipa prskalica

Prskalice se koriste u automatima za kašastu ishranu prasadi i tovljenika i za napajanje krmača. Postavljaju se na 8-10 cm iznad korita hranilice. Njihov zadatak je, da pri svakom dodiru svinje, poprskaju hranu u koritu manjom količinom vode, tako da se u koritu stvara kašasta smeša hrane i vode. Pritisak vode na prskalicama se održava na oko 1 – 1,3 bar-a, a protok od oko 0,6 l/min.

Jakšić Kosovka, dipl. ing. poljoprivrede

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

ZRNASTA hrana i njen hemijski sastav

 ZRNASTA hrana U ovu grupu spadaju žitarice: kukuruz, sirak, ovas, ječam, pšenica i raž; leguminoze: soja, …

Leave a Reply