Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Porozne kosti ovaca, nužno dodavati kalcijum i fosfor

Porozne kosti ovaca, nužno dodavati kalcijum i fosfor

Manjak minerala u ishrani može izazvati porozne kosti kod ovaca. Naročito u sušnim godinama kada su trave lošega kvaliteta. Nužno je uraditi analizu krvi i na osnovu nje dodavati kalcijum i fosfor.

Kako to preduprediti savetuje Vujić Radosav: Osteomalacija ovaca

Osteomalacija (poroznost kostiju) označava slabost kostiju ovaca, nastalu kao posledica gubitka minerala (kalcijuma i fosfora), koji daju čvrstinu kostima. Oboljenje je hronične prirode i javlja se pretežno kod ovaca u punoj laktaciji i kod bremenitih. Osteomalacija se naročito ispoljava za vreme sušnih godina i u regionima gde su pašnjaci podvodni i gde je trava lošeg kvaliteta.

Uzroci oboljenja osteomalacija

Osteomalacija nastaje iz dva osnovna uzroka: usled pojačanog odavanja i izlučivanja minerala iz organizma i usled nedovoljnog unošenja minerala putem hrane. Slabost kostiju može da nastane u slučajevima kada organizam gubi veće količine kalcijuma i fosfora putem mleka i kada se znatne količine ovih minerala koriste za izgradnju skeleta ploda kod bremenitih ovaca, uz nedovoljno unošenje putem hrane. Da bi organizam ovaca nadoknadio gubitak ovih minerala i održao potreban nivo u krvi, on koristi minerale iz sopstvenih kostiju, tako da posle toga one postaju slabe, savitljive i neotporne. Ova pojava se zove demineralizacija, a samo oboljenje osteomalacija. U nastajanju osteomalacije značajnu ulogu igra i nedostatak vitamina D.

Porozne kosti kod ovaca

U početku oboljenja, životinje ne pokazuju znake koji bi pobudili sumnju da se radi o osteomalaciji. U kasnijoj fazi, primećuje se kod ovaca nastran apetit, koji se ispoljava u lizanju zidova, uzimanje prostirke, pijenju osoke i slično. Obolele životinje su slabe na nogama i zato pretežno leže, gube apetit i mršave. Sjagnjene ovce rađaju slabo vitalnu jagnjad, neotpornu i podložnu drugim oboljenjima. Ovce u laktaciji smanjuju mlečnost, a vuna je slabog kvaliteta.

Stočna so je takođe važna.

Lečenje i profilaksa

Lečenje obolelih ovaca se sastoji u davanju mineralnih preparata, naročito kalcijuma i fosfora, a zatim vitamina D. Pre nego što se počne sa davanjem mineralnih dodataka, dobro je da se ispita krv na sadržaj minerala kalcijuma i fosfora, da bi se na osnovu toga odredilo koji mineral nedostaje. Tek posle toga, može se pristupiti davanju odgovarajućih mineralnih preparata.

S obzirom da se nedostatak minerala najčešće ispoljava za vreme zime i u rano proleće, potrebno je u to vreme priteći u pomoć i dodavati ovcama mineralne dodatke u hrani. To se naročito odnosi na sjagnjene ovce, kao i one koje su u najvećoj laktaciji. Dodavanje minerala se mora vršiti i za vreme sušnih godina, kada je hrana siromašna kalcijumom. Ako se ovce hrane pretežno senom i lucerkom, njima nedostaje fosfor i zato im treba davati zrnastu hranu, mekinje i slično.

Pročitaj i ...

hrana u svetu

Hrana u svetu, insekti kao slasni obrok za poneti ?

Testenina obogaćena proteinima od skakavaca? Šta sve može da se proizvede i proda?