Wednesday 22.01.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Senaža osnovni preduslovi za uspešan rad

Senaža osnovni preduslovi za uspešan rad

travnjak
 Senaža i uslovi

Senaža osnovni preduslovi – Senažiranje se sastoji u spremanju i čuvanju krme (travne, travno-leguminozne smese, krme višegodišnjih leguminoza) sa sadržajem vlage 45 do 55 %. Krmni usev za spremanje senaže treba kositi, po mogu?nosti pre podne (8 do 14 sati) ili predveče, ostaviti na suncu 3 do 4 sata pa i 6 do 8 sati a nekad i više, odnosno svesti vlagu u pokošenoj masi na 45 do 55 %. Prosušena (provenula) masa se skupi, secka (3 do 4 cm), prevozi do senažera (objekat za spremanje senaže) i vrši punjenje uz značajno sabijanje mase.

Senaža osnovni preduslovi za uspešan rad

 Dobro sabijanje i zatvaranje senažne mase su osnovni preduslov za stvaranje povoljnih uslova za spremanje senaže (anaerobni uslovi).

     Osnovni uslovi za dobijanje kvalitetne senaže su

  • brzo punjenje objekta,

  • dobro sabijanje i

  • blagovremeno zatvaranje napunjenog objekta.

Senaža se može spremati i u foliji, mašinama za skupljanje, seckanje i sabijanje mase u foliji.

     Osnovni problem kod postupka senažiranja je kritična granica vlažnosti zelene mase pri spremanju senaže. Ukoliko je procenat vlage veći od 55 % odvija se proces siliranja, a ispod 45 % ne može da se obezbedi kvalitetno sabijanje mase, odnosno anaerobizacija. Na terenu je teško raditi laboratorijsku analizu da se utvrdi procenat suve materije pa stoga postoji praktičnije rešenje – iz iseckane mase za senažu napravi se gruda, i ako je nemoguće napraviti grudu ili ako se odmah raspadne masa je presušena, kada se lako formira gruda i iz nje se cedi voda, masa je prevlažna i gruda se ne raspada.

Kada se formira gruda i ako se raspadne sama od sebe za 1 do 2 minuta tada je najpovoljniji momenat za spremanje senaže.

  PSSS Zaječar                               Neđeljko Pipović, dipl.ing.

foto pixabay.com

Senaža osnovni proizvod

Pročitaj i ...

ishrana priplodnih prirodni načini

Ishrana priplodnih ovnova za siguran uspeh

Kvalitetna ishrana garantuje dobre rezultate u oplodnji ovaca.