Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Trave na pašnjacima i opasnosti od njih

Trave na pašnjacima i opasnosti od njih

zimska ishrana

Brojne su trave na pašnjacima, neke su dobre, a neke ne. Savete koje su od njih dobre ili loše daće Vam dipl. ing. Vesna Janković. Na prirodnim travnjacima prisutne su dve vrste korova i to apsolutni i uslovni. Apsolutne korovske vrste na prirodnim pašnjacima su one koje su loše i nanose štete kulturnim biljkama, ometaju njihov rast i razvoj. Biljke koji su direktni konkurenti poželjnim travnjačkim vrstama u vegetacionom prostoru, hrani, svetlosti. To su prodorne, brzorastuće biljke najčešće iz familija Umbelliferae i Compositae.

U apsolutne korovske vrste na prirodnjim travnjacima ubrajamo:

  • Bezvredne biljke slabe vrednosti koje nemaju nikakvu korist za ishranu stoke ili ih stoka uopšte ne jede; sem u slučaju nedostatka poželjnih vrsta. To su: Calluna vulgaris (vres),Vaccinium sp (borovnica), Cytisus spp i slične vrste.
  • Bodljikavi korovi su često prisutni na ekstenzivnim travnjacima;  Cirsium sp, Ononis spinosa, Cardus sp… Ove vrste stoka ne jede ako se nalaze u senu. Pri ishrani stoke mogu izazvati oštećenja na probavnom sistemu.
  • Parazitne i poluparazitne vrste koje žive direktno na kulturnim biljkama i koriste hranu iz njihovih tkiva, pričvršćujući se za njih specijalnim organima. Loše su hranljive vrednosti a neke su i škodljive vrste. To su vrste: Orobanche cumana, Cuscuta europea, Cuscuta epilina, Rinathus major, Rinathus minor, Euphrasia ssp i druge vrste.
  • Korovske vrste koje imaju specifične, jake i prodorne mirisne materije i na taj načim umanjuju vrednost krme kao što su: Allium sp, Inula Hellenium, Melilotus ssp…
  • Škodljive i opasne korovske vrste koje su brojno zastupljene na našim travnjacima koje kada se unesu u organizam životinja izazivaju različite poremećaje nerava, mišića, organa za varenje i dr.

Trave na pašnjacima

bubamare štite strnjište korov u povrću korovi korovi višegodišnji

Ove biljke sadrže štetne i otrovne materije (alkaloide, glikozide, saponine, toksine, razne kiseline). Neke od ovih vrsta su:  Atropa belladona, Solanum nigrum, Hyoscyamus niger, Physalis ssp, Papaver rhoeas.

Uslovni korovi su one korovske vrste koji, ako su prisutni na dobrim travnjacima smatraju se korovima, a ako su prisutni na lošim travnjacima, smatraju se poželjnim vrstama – Agrostis vulgaris, Bromus erectus. Neke korovske vrste na travnjacima u ranijim fazama razvoja su poželjne za stoku i stoka ih rado jede dok u kasnijim fazama postaju nepoželjne i stoka ih izbegava – Nordus stricta, Poa violacea, Festuca spadicea.

Biljke koje se nalaze u malim količinama na prirodnim travnjacima su poželjne a ako se nalaze u većim količinama mogu uticati loše na stoku. (Daucus carota, Stachys officinalis, Rumex acetosa).

Vrste kao što su (Ranunculus sp) u zelenom stanju su štetne po stoku a u suvom poželjne dok su druge obratno; npr. Daucus carota.

Pročitaj i ...

manjak minerala odgoj prasadi deficit minerala

Razlozi za letalni ishod kod gajenja svinja

Razlozi za letalni ishod - Problemi u uzgoju svinja su česti, čak i uginuće, ali koji su razlozi za letalni ishod? Uglavnom se letalni, semiletalni i štetni

Leave a Reply