Najnovije vesti
Početna » Sajmovi u regionu » Novosadski sajam jedan vek duga priča

Novosadski sajam jedan vek duga priča

Novosadski sajam vek za ponos. Dalji razvoj poljoprivrede posle 1970. godine je bio rezultat razvoja nauke, industrije i obuke poljoprivrednika širom zemlje. Primena nauke je donela veću produktivnost, više prinose što je imalo za rezuktat i povećanje ponude poljoproizvoda, kako na domaćem tako i inostranom tržištu.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu je tokom sedamdesetih godina XX veka bio mesto na kojem se učilo, trgovalo i sticalo “ime”. Rekorderi u proizvodnji su bili ponos svoga kraja, bili su ljudi na koje su se poljoprivrednici ugledali. Kombinati su imali produktivnost proizvodnje u ratarstvu i stočarstvu kao u Evropi (tada su prosečni prinosi pšenice u kombinatima, sa sortama Sava, Libelule, Novosadska rana 1 i 2, bili viši od 4,2 tone po hektaru). Bili su nosioci razvoja svojih regija, mesta na kojem su svoja znanja sticali inženjeri poljoprivrede, veterinai, ekonomisti … Njihova saradnja sa fakultetima je donela znanje na njivu.

Novosadski sajam vek za ponos

To je sve bilo predstavljano na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu , u maju mesecu. Slivale su se kolone autobusa, automobila, stizali su posetioci iz čitave SFR Jugoslavije, jer tu su se nalazili najvažniji resursi za dalji napredak – stručnjaci sa svojim znanjem, proizvođači mašina koje su bile najsavremenije u tom trenutku na tržištu, genetički resursi – šampioni u stočarstvu koji će doneti novi kvalitet grla u naša sela.

Tada je naša industrija predstavljala na Poljoprivrednom sajmu mašine za bolju setvu, žetvu, obradu zemljišta – “ZMAJ”, “MIO STANDARD”, “IMT”

Domaća proizvodnja traktora je bila ponos za sve , jer pored prodaje na domaćem tržištu traktori i kombajni su se prodavali širom sveta. Brojni od njih se i sada koriste.

Tokom trajanja Poljoprivrednog sajma, tih godina, više od 50.000 posetilaca je, svakoga maja, imalo priliku da se uveri koliko je napredak poljoprivrede ostvaren u odnosu na prethodnu godinu. Grdile su se nove hale za izlagače. Svaki kvadratni metar prostora za izlagače je bio prilika da ponude najbolje što imaju u svom programu i tako na Poljprivrednom sajmu ostvare uspeh. To je bila dobra referenca za dalji napredak.

(nastaviće se)

Pročitaj i ...

fijakerijada sajam kragujevac

Novosadski sajam vek duga tradicija

Novosadski sajam traje zauVEK - 100 godine se slavi ove godine. Dobrodošli.