Najnovije vesti
Početna » Sajmovi u regionu » SPREG od 2 – 4. aprila 2020. godine u Valjevu po 17. put

SPREG od 2 – 4. aprila 2020. godine u Valjevu po 17. put

SAJAM PRIVREDE ZAPADNE SRBIJE USKORO PO 17. PUT U VALJEVU SPREG

Najveća regionalna sajamska privredna manifestacija u zemlji, Sajam privrede zapadne Srbije – SPREG, čiji je Valjevo tradicionalni domaćin, biće održana od 2. do 4. aprila u „Omni centru”. Organizator, Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije i izvršni organizator, valjevska agencija „Gatti”, podsećaju da ovaj sajam od 2004. godine promoviše domaću proizvodnju i nastoji da pomogne malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da se afirmišu i poboljšaju svoje poslovanje, pa će i na predstojećem 17. SPREG-u oni činiti najveći deo izlagača, uz predstavnike lokalnih samouprava, stručne organizacije i udruženja.

I ovaj sajam će imati tri izložbena segmenta. Prvi, posvećen poljoprivredi, biće uglavnom zastupljen na otvorenom izložbenom prostoru uz predstavljanje poljoprivredne mehanizacije, rasadnika, opreme za stočarstvo, mašina, alata… Hala 1 predviđena je za predstavnike različitih industrijskih grana na pojedinačnim i grupnim štandovima, pri čemu se, kako je najavljeno, 70 odsto tih izlagača bavi proizvodnjom. Zastupljene su metalska, mašinska industrija, građevinarstvo, zanatstvo, distributeri poljoprivredne opreme i alata, opreme za klimatizaciju i grejanje… Valjevski „Europrom” i Domaći trgovački lanac, po tradiciji, domaćini su u hali 2, gde će se okupiti veliki proizvođači iz oblasti prehrambene industrije i robe široke potrošnje.

Prema rečima Jovana Grujića, izvršnog direktora sajma, jedan od najvažnijih pratećih programa biće predstavljanje Biznis inkubator centra (BIC) Užice i pokretanje inicijative za osnivanje BIC Valjevo. Osim toga, u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednika Dragačevo iz Guče predviđeno je organizovanje tribine o poljoprivredi u Sloveniji, o tamošnjim modelima udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača i izlasku na tržište organske hrane. Ovogodišnji SPREG će, najavljuje Grujić, u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Valjevo, pažnju posvetiti i subvencijama Republike i Grada namenjenim poljoprivredi.

SPREG od 2 – 4. aprila 2020. godine u Valjevu

I pored toga što nije prihvaćena prošlogodišnja inicijativa da lokalna samouprava subvencioniše nabavku kotlova na pelet i druge ekološki prihvatljive energente, organizatori SPREG-a ne odustaju od novih ekoloških ideja. Na ovogodišnjem sajmu biće inicirana akcija prikupljanja PET ambalaže i akcija „Štand za drvo” – organizatori će posaditi po jedno drvo za svaki sajamski štand koji izlagači iznajme.

Za više od 20 hiljada posetilaca, koliko se iz celog regiona očekuje od 2. do 4. aprila na 17. SPREG-u u Valjevu, biće organizovana i nagradna igra u kojoj će glavnu nagradu, peć na pelet, dodeliti valjevska kompanija „Blist”.

Autor: Slobodan Ćirić “Napred”

Pročitaj i ...

Crédit Agricole banka na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

Crédit Agricole banka na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu