Najnovije vesti
Početna » Uncategorized » Đubrivo stiže da nahrani pšenicu – cena će biti …

Đubrivo stiže da nahrani pšenicu – cena će biti …

Đubrivo stiže do januara 2022. godine, ali cena mineralnog đubriva je nepoznata. Izjave državnih službenika govore o 100.000 tona iz uvoza koje će biti na raspolaganju poljoprivrednicima.

Visoka cena prirodnog gasa, koji je osnov za proizvodnju azotnih đubriva, je sve zabrinula – pre 12 meseci je bila cena 40 dinara za kilogram đubriva dok je sada 105 dinara za kilogram. To će doneti i više cene pšenice i ječma u žetvi. Domaći proizvođač mineralnog đubriva “Elixir” je sada dobio iste cene gasa kao i pre ovih spektakularnih poskupljenja. Cena đubriva iz njihovih pogona će biti povoljnija?

Prevoz tolike količine đubriva je sada najveći problem – koristi se albanska luka Drač za veći deo nabavljenih količina mineralnog đubriva.

Đubrivo stiže na vreme?

Posle više od dva meseca rasta cene pšenice ovih prethodnih četiri dana na svim berzama se beležio pad cene pšenice, ali već danas , u petak 3. decembra 2021. godine stvari se vraćaju na staro.

Svetske prelazne zalihe pšenice su na nivou petogodišnjeg proseka, ali uz opasnost manje primene mineralnih đubriva na njivama u proleće, na severnoj hemisferi, strahovanja da će pšenice biti manje za 25 – 30% u žetvi u julu 2022. godine brine sve.

Ratarima bi dobro došla pomoć drave u smanjenju cene mineralnih đubriva za prolećnu prihranu. Kada već svojom kupovinom dizela za akcize i poreze daju u budžet države Srbije oko 200 miliona evra mogla bi i subvencija za mineralno đubrivo da bude izdašna – šta nam vredi više površina pod pšenicom ako će prosečni prinos biti ispod 4 tone po hektaru?

Za domaću potrebe ćemo imati dovoljno , ali ćemo izgubiti mogući devizni prihod ukoliko pšenicu dobro prodamo u jesen 2022. godine.

Kada je subvencija po hektaru mizerna, a za đubrivo ukinuta sada je prilika da država bude odgovorna i obezbedi poljoprivrednicima da ostvare dobar prihod koji neće “pojesti” akcize, porezi, poskupljenja mehanizacije, zaštitnih sredstava i visoka cena mineralnih đubriva. Vreme je za “zeleni dizel” koji imaju i u našem okruženju.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

TOPLI TALAS nove cene na berzi cena manjak vode prva soja protekcionizam trgovanju izveštaj korona virus dobar rod nova cena na berzama berze bogata žetva manje soje cena pšenice usevi setva napreduje ječam promena cena uljarice cene za evropa seje cena na takse ukinute durum dolar slabi zalihe rastu trgovinski rat setva na cena uljane soja izvoz cene prate cene brinu pad cena manje pšenice cena raste zalihe manje berze evrope Berze rast cena ide cene na jesen cene trgovanje ZALIHE MANJE cene pale cene opet berza miruje cene evropa berza zalihe prinosi manji stanje useva cene uljane euro slabi cene sad tržište cene na berzama cene na berzi cene poljoproizvoda berza cene na svetskom cene na svetskim berze u svetu cene svetsko berza poljoproizvoda cene poljoprivrednih cene rastu cene soje padaju cene idu cene berze izvoz kukuruz cena trgovina pšenicom kiša kvalitet pšenice cena izvoz rekordan novi pad cena berze testiraju pad cena uljane

Kupiti skupo đubrivo ili koristiti osoku, stajnjak … ?

Kupiti skupo đubrivo ili ne – dilema za mnoge ratare širom sveta. U Nemačkoj sve …