Najnovije vesti
Početna » Uncategorized » Kopriva organsko đubrivo bez troškova

Kopriva organsko đubrivo bez troškova

Kopriva organsko đubrivo bez troškova, uz malo truda. veoma dragoceno đubrivo koje donosi biljkama azot za njihov rast i razvoj. Kako to uraditi savetuje Vas Bojan Mijatović – Msc Organske proizvodnje, PSSS Beograd.

Od koprive možete napraviti odlično organsko đubrivo koje je posebno pogodno za cveće i povrće zbog visokog sadržaja azota koji potpomaže porast biljaka. Za pripremu ovog đubriva potrebne su vam sveže koprive. Najbolje bi bilo da za ovu namenu koristite gornju trećinu biljaka. Obratite pažnju da biljke koje ćete koristiti za đubrivo ne sakupljate pored prometnih saobraćajnica jer kopriva jako dobro usvaja olovo pa bi ste imali više štete negokoristi. Takođe, za pripremu đubriva nemojte koristiti biljke koje su već razvile seme jer biste na taj način mogli posejati koprivu u svojoj bašti.

Kopriva organsko đubrivo bez troškova

Nakon što ste sakupili potrebnu količinu kopriva, usitnite ih i potopite u vodi. Zapotapanje nikako nemojte koristiti svežu hlorisanu vodu. Ukoliko ste u mogucnosti, koristite kišnicu ili meku vodu. U najgorem slučaju možete koristiti vodu koja je odstojala nekoliko dana. Napravite mešavinu kopriva i vode u razmeri 1:10. Ovakvu mešavinu ostavite na sunčanom mesto i polupoklopljenu. Imajte u vidu da prilikom vrenja ovog rastvora dolazi do stvaranja neprijatnih mirisa pa ga nemojte držati u zatvorenom ili u blizini kuće. Rastvor mešajte jednom dnevno svakog dana. Tokom procesa vrenja, stvaraće se pena na površini rastvora.

Nakon 10-15 dana vrenje će se završiti i pena će prestati da se pojavljuje. Prestanak stvaranja pene na površini znak je da je đubrivo spremno za upotrebu. Ovako dobijeno đubrivo možete koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno, prskanjem biljaka. Pošto je ovako dobijeno đubrivo jako koncentrisano potrebno je da ga razblažite pre upotrebe. S tim uvezi, ukoliko planirate da ga primenjujete zalivanjem, potrebno je da ga razblažite sa vodom u odnosu 1:10. Ukoliko planirate folijarnu primenu, u tom slučaju rastvor treba praviti urazmerama od 1:10 do 1:25.

Za portal uredio: Bojan Mijatović. Msc Organske proizvodnje PSSS Beograd

Pročitaj i ...

plamenjača krompir navodnjavanje

Usevi krompira – plamenjača, crna pegavost

Usevi krompira - plamenjača,crna pegavost na biljkama. Kiša je stvorila uslove za razvoj ovih bolesti, najava novih padavina je razlog primene