Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Berba šljive i transport do hladnjačara

Berba šljive i transport do hladnjačara

Kako čete Vi uspeli da se izborite sa otkupljivačima kada je berba šljive u punom jeku? Česte su pritužbe voćara da ih otkupljivači ucenjuju ili odbijaju prijem voća jer “odokativno” određuju kvalitet ploda. Iz toga razloga smo pripremili tekst sa ovom značajnom temom. Postoje tri kvalitetne kategorije šljiva u svežem stanju. Prema kvalitetu, šljive se stavljaju u promet kao šljive ekstra kvaliteta, I kvaliteta i II kvaliteta.

Ekstra klasa

Šljive ekstra klase moraju biti ujednačene po obliku, boji i veličini, obrane rukom sa peteljkom, neraspuknute i bez ikakvih drugih nedostataka. U jedinici pakovanja šljive ovog kvaliteta mogu sadržati do 5% plodova bez peteljki. Veličina šljiva ekstra kvaliteta mora biti iznad prosečne veličine za sortu.

I klasa

Šljive I klase moraju biti ujednačene po obliku, boji i veličini i obrane rukom. Šljive ovog kvaliteta mogu odstupati (do 10%) u pogledu oblika i boje koji su karakteristični za sortu, a izduženost ploda ne može biti veća od 4/3 prečnika. Deklaracija za šljive ovog kvaliteta mora sadržati i oznaku sorte.

II klasa

polino

Šljive II klase sačinjavaju plodovi koji ne odgovaraju uslovima propisanim Pravilnikom za šljive ekstra kvaliteta ili I kvaliteta, ali su očuvali odlike sorte i zadovoljavajući minimum kvaliteta. U jedinici pakovanja može biti do 10% plodova sa oštećenjima pokožice od bolesti, štetočina i mehaničkih povreda, ali najviše na jednoj četvrtini površine ploda.

Plodovi šljive se klasiraju u kvalitetne kategorije kada je berba šljive, jer bi naknadno sortiranje dovelo do lomljenja peteljki, oštećenja plodova i skidanja pepeljka.

Otvorene plitke letvarice ili holandezi od drveta i polimernih materija najčešća su ambalaža za pakovanje svežih plodova šljiva.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

Ožegotine na plodovima smanjuju prihode

Ožegotine na plodovima prouzrokovanje ekstremno visokim temperaturama utiču na pojavu ožegotina na plodovima. Isto tako i zelena rezidba .