Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Bolest šarke šljive je neizlečiva, oprezno birajte sadnice

Bolest šarke šljive je neizlečiva, oprezno birajte sadnice

Naša šljiva požegača je bila ponos, ali bolest šarke šljive je zapretila njenim nestajanjem. Virusno oboljenje šarke šljive je neizlečiva bolest i budite oprezni kada kupujete voćke i kada zasnivate voćnjak. Više informacija u sledećem članku.

Virus šarke šljive (Plum pox virus-PPV) – savetuje Bojana Karapandžić, dipl. ing. poljoprivrede

Glavni domaćini ovog ekonomski značajnog virusa koštičavog voća su vrste roda Prunus – šljiva, kajsija, breskva, nektarina, badem, trešnja i višnja. Mogu biti zaražene i divlje i ukrasne vrste ovog roda. Simptomi se javljaju na listovima, cvetovima, plodovima i košticama, a variraju zavisno od vrste i sorte ovog roda, soja virusa, starosti biljke.

Često se mogu uočiti samo na nekim biljnim delovima. Na listovima šljive u proleće uočava se mozaično šarenilo između lisnih nerava. Pege prstenastog oblika sa hlorotičnim oreolom i zelenim unutrašnjim delom. Tokom sazrevanja plodova pojavljuju se polukružne i prstenaste pege, nabori, ulegnuća tamnije boje pokožice. Meso ploda ispod naboranih površina je zagasito-žute ili rđasto-crvene boje. Plodovi su neukusni, ne mogu se koristiti u svežem stanju, nepogodni su za preradu i prevremeno opadaju. Kod tolerantnih sorti simptomi bolesti su slabije izraženi i mogu biti maskirani tokom leta. Neke sorte mogu biti skriveni nosioci virusa i više godina. I na listovima kajsije zaražene ovim virusom uočavaju se slične promene, svetle hlorotične površine između lisnih nerava, prstenaste i nepravilne hlorotične pege. Deformisani plodovi sa hlorotičnim prstenovima, sitniji su i neukusni. Zahvaćeni deo ploda sazreva sa zakašnjenjem ili menja strukturu. Na koštici ploda uočavaju se tipične okruglaste pege svetlije boje.

Bolest šarke šljive

Kod nekih sorti breskve cvetovi su bez boje, a na kruničnim listićima su tamno – roze pruge. Mogu biti zahvaćeni svi cvetovi na biljci, mada su češće zahvaćeni cvetovi jedne grane, ili na manjem broju grana. Na listovima se uočava prosvetljavanje lisnih nerava koji zaostaju u porastu, pa su listovi nesimetrični i kovrdžavi. Nekada se na listovima breskve mogu uočiti i prstenaste pege ili nepravilne hlorotične pege. Kod nekih sorti pege dobijaju crvekasto-braon boju. Promene na listovima se obično ispoljavaju na jednoj ili manjem broju grana ili samo na nekim listovima jednog izdankla. Na plodovima se uočavaju tipične prstenaste pege različitih dimenzija, raspoređene po celom plodu ili na samo jednom njegovom delu. Simptomi mogu biti uočljivi samo na nekim plodovima. Javljaju se pre sazrevanja i sa sazrevanjem postaju sve izraženiji. Na plodovima nektarina nastaju deformacije, crvenkaste izbočine na još nezrelim plodovima.

Virus se prenosi vegetativnim umnožavanjem zaraženih biljaka i vašima. Stabla zaražena virusom šarke šljive ne propadaju, ona i dalje rađaju ali slabije, dajući plodove lošeg kvaliteta. Zaraženo stablo ostaje zauvek zaraženo, bez mogućnosti izlečenja. Biljni virusi se ne mogu suzbijati hemijskim putem pa su preventivne mere osnovne mere kontrole i odnose se na proizvodnju i upotrebu bezvirusnog sadnog materijala, gajenje otpornih ili tolerantnih sorti, suzbijanje biljnih vaši vektora virusa.

Kod podizanja novih zasada koštičavog voća pri izboru lokacije voditi računa o agroekološkim uslovima, kao i o prostornoj izolovanosti zasada. Po obodu proizvodnih zasada gajiti vrste koje nisu domaćini virusa šarke šljive (jabuka, kruška, orah).

Pročitaj i ...

vocnjak uticaj niskih mraz preti mraz u

Novi sistem zaštite od mraza, “obucite” voćnjak ledom?

Sistem zaštite od smrzavanja cvetova, zametnutih plodova u voćnjaku je pravi izbor.