Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Breskve – prored plodova za bolji kvalitet

Breskve – prored plodova za bolji kvalitet

Breskva za dobre i redovne prinose kao i kvalitetan rod zahteva specifičnu negu tokom vegetacije, taj zahtev je breskve prored plodova radi dobijanja visoko kvalitetnih plodova. Sorte prave breskve (Prunus persica var. vulgaris) i nektarine (Prunus persica var. nucipersica) koje se gaje u srpskom centru proizvodnje breskve, u Grockoj, obezbeđuju tržište svežim plodovima više od 3 meseca.

Breskve prored plodova za bolji kvalitet

Zelena rezidba i prored plodova obavljaju se shodno osobinama sorti (bujnosti, vremenu zrenja plodova) i postojećim agroekološkim uslovima. Izvođenjem ovih operacija uspostavlja se ravnoteža između lisne mase, plodova i mladara u smislu njihove brojnosti i porasta. Breskva je samooplodna voćka, pa se njene sorte odlikuju visokim stepenom oplodnje (80-90%), iako je za dobar rod potrebno da se oplodi svega 10-20% otvore-nih cvetova. S druge strane, breskva ne zahteva sveže noći za dobru obojenost plodova kao jabuka, pa se dopunska boja pokožice ploda razvija u zavisnosti od sorte (u sortimentu dominiraju sorte dobro obojenih plodova), tj. izloženosti plodova suncu.

podloge breskve
Prored breskve se obavlja ručno

Prored plodova breskve u Grockoj vrši se ručno i u više navrata, od momenta kada su one veličine lešnika, pa sve do početka zdrvenjavanja koštice. Kasniji prored plodova od ovog perioda ne može više pozitivno uticati na povećanje krupnoće ploda. Proredom se odbacuju plodovi-blizanci i naspramni plodovi, oštećeni, sitniji i zasenjeni plodovi. Zahvat se najpre i najintenzivnije izvodi kod ranih sorti, s obzirom da su kod njih prinosi najčešće manji, a plodovi sitniji. Generalno, ostavlja se 2-4 ploda u srednjem delu mešovite grančice, naizmenično, na rastojanju 8 -17 cm (od širine šake do širine prstiju), zavisno od sortne krupnoće ploda, primenjene agrotehnike, razvijenosti grančice, kao i bujnosti sorte. Treba nastojati da se svi delovi krune ravnomerno opterete rodom.

Vršni deo krune privilegovan je u pogledu priticanja sokova (ovde su plodovi krupniji i obojeniji, a mladari duži) pa razmak između plodova može biti za 1 – 2 cm manji.

Preporučljivo je nakon završenog proreda okvirno prebrojati plodove u kruni i izmeriti obim debla na oko 30 cm od zemlje. Pravilo je da u uslovima suvog breskvarenja na svaki centimetar debla treba ostaviti 8-9 plodova, pa bi tako u kruni stabala čiji je obim debla 30 cm proredom trebalo ostaviti oko 270 plodova.

Mr Dejan Marinković

Pročitaj i ...

đubrenje voćnjaka cvetni pupoljci savetovanje kajsija eu berba kajsije

Berba kajsije – pravi trenutak za berbu?

Berba kajsije je važna za plasiranje robe na tržište jer plodovi kajsije brzo dozrevaju nakon berbe i njihovo čuvanje je