Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Breskvin trips je već u precvetalom voćnjaku

Breskvin trips je već u precvetalom voćnjaku

Breskva je već u brojnim voćnjacima u fazi zrenja i tada se javlja breskvin trips (taeniothrips meridionalis), štetočina koja se pojavila u našem okruženju. Prisutnost tripsa zabeležena je i na marelicama, šljivama, na karanfilima i na drugom bilju, tako da se može očekivati pojava i kod nas. Odrasli oblik prezimi ispod kore i u pukotinama stabala. U vreme cvetanja hrani se delovima cveta, oštećujući latice, prašnike i dr. Jedna ženka odloži oko 80 jaja na cvetne organe, a ličinke oštećuju tek zametnuti plod. Izlučuju smolu koja sadrži toksine pa se tragovi sisanja na epidermisu jače uočavaju, nastaju nekroze nepravilnog oblika koje sprečavaju pravilan rast ploda, a katkad nekrotizirano tkivo puca. Kožica ploda postaje hrapava, plodovi se deformišu. Štete su posebno uočljive na nektarinama.

Breskvin trips je već u precvetalom voćnjaku

Napadnuti plodovi imaju smanjenu tržišnu vrednost. Na plodovima bresaka su štete manje jer dlačice ometaju ishranu tripsa.

Suzbijanje se provodi tretiranjem piretroidima ili fosalonom, ali posebno se pazi da se ne šteti pčelama. Tretiranje se sprovodi u vreme otpadanja latica, a insekticidi se primenjuju pred veče ili rano ujutro dok pčele ne lete.

PSSS Kragujevac
Branivoje Anđelić

PIS VOJVODINA – savet

U pojedinim zasadima registruje se prisustvo tripsa (Thysanoptera). Pored direktnih oštećenja koja izazivaju na plodovima usled ishrane, neke vrste tripsa mogu biti i ograničavajući faktor prilikom izvoza jer imaju karantinski status u nekim zemljama gde se izvozi naše voće.

Ukoliko se pregledom zasada ustanovi prisustvo tripsa, preporučuje se primena insekticida Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075 – 0,1% (karenca 7 dana).

Pročitaj i ...

nektarine napad pepelnice opadanje plodova plodovi blizanci breskve proreda

Breskve – prored plodova za bolji kvalitet

Vreme je da uđete u breskvik i obavite RUČNO proređivanje plodova.