Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Cena jagoda u maju je nepoznanica, kako je u Evropi?

Cena jagoda u maju je nepoznanica, kako je u Evropi?

Mnogi domaći proizvođači jagoda su zabrinuti za berbu, jer cena jagoda je nepoznanica. U Španiji, Grčkoj, južnoj Italiji berba je u jeku, ali prodaja je stala ili je ima tek sporadično.

Kod nas se uskoro očekuju prve jagode iz plastenika i videćemo kako će tržište reagovati. U prodavnice se sve ređe ide i to sa spiskom osnovnih namirnica. Prodaja je stala i u supermarketima, dok su lokalne pijace zatvorene.

Pre prvih zabrana kretanja zbog korona virusa italijanski potrošači su kupovali jagode, ali sada je karantin za sve i proizvođači jagoda su pred velikim izazovom. Veletrgovine kupuju jagode samo za jedan dan jer ne žele da im stoje u hladnjačama i donesu mogući gubitak. Niko ne zna koja cena jagoda će biti sutra?

Cena jagoda je nepoznanica

Ni kvalitetne jagode u Italiji ne uspevaju da nađu kupce iako je njihova cena pala čak za 1 evro po kilogramu. Velika kooperativa sa juga Italije je snizila cene sa 2,8 evra za kilogram na 2 evra za kilograma (jagoda prve klase) ali kupaca nema!

Sve je više ubranih jagoda koje nema ko da kupi. Primećena je pojava da se uvozne jagode iz Španije i Grčke prodaju kao domaće jer se podstiče kampanja “Kupujmo domaće”. Domaći proizvođači se nadaju da će inspekcija uraditi svoj deo posla.

Prodavci u Italiji na lokalu zahtevaju da se ponovo otvore pijace jer njihov trud i muka oko uzgoja jagoda će propasti i ostaće u velikim finansijskim gubicima.

Španija – U pokrajini Huelva, najvećem proizvođaču jagoda u Španiji, je prava panika. Berba je počela, uskoro stiže sam vrhunac berbe a radnika nema. Španija je zatvorila granicu sa Marokom i sezonski radnici ne mogu da dođu – dve trećine berača jagoda u Huelvi je dolazilo iz Maroka. Cene jagoda su niske jer epidemija je na vrhuncu i kupuje se ono što ima dugi rok trajanja.

Grčka – berba je na početku, ali stiže pik kada jagoda sazreva, a berača nema. I prodaja je zastala tako da će jagode ostati na njivi. Svaki dan se veliki deo dosadašnje berbe baci u kontejnere. Izvoz u EU je minoran i niskom cenom proizvođači pokušavaju doći do makar minimalnog prihoda i možda i zarade, jer troškovi samo rastu.

Pročitajte i: Kako pronaći kupca uz pomoć interneta

Preporuku za domaće proizvođače jagoda je teško dati. Do maja ima vremena i nadamo se da će epidemija biti blizu kraja, ali da li će potrošači imati sredstava da ih kupe? Nadamo se da će uvoz jagoda biti ograničen jer bi dodatna konkurencija sigurno uništila neke od domaćih proizvođača i ostavila ih bez prihoda.

Jedna od mera bi bila prerada manjih količina jagoda jer će izvoz biti izuzetno težak i skup tako da će najveći deo jagoda ostati na domaćem tržištu. Bolje je da imate prerađevine od jagoda i tako smanjite štetu nego da Vam propadnu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

dunja u vočnjaku berba pravilno dunja u voćnjaku

Dunja u voćnjaku, plantažni zasadi su isplativi?

Leskovačka, Vranjska, Trijumf ili Šampion? Kako izabrati najbolju dunju ili dunjac?